Kina pregovara o tajnom sporazumu u južnom Pacifiku

Kina pregovara o tajnom sporazumu u južnom Pacifiku

Peking bi dobio strateško stajalište prema nacrtu bezbednosnog sporazuma sa Solomonovim Ostrvima, piše Njujork tajms.

Kina je, kako se izveštava, pregovarala o tajnom bezbednosnom paktu sa Solomonovim Ostrvima, aktivirajući alarm u SAD i Australiji zbog potencijala da Peking dobije pristanište južnog Pacifika sa kojeg bi mogao da blokira pomorski saobraćaj.

Kineski zvaničnici i zvaničnici Solomonskih ostrva blizu su potpisivanja sporazuma, objavio je u petak Njujork tajms, pozivajući se na dokumente koje su procurili protivnici sporazuma. Ako bude dovršen, pakt bi premijeru Solomonskih ostrva Manasehu Sogavareu dao mogućnost da pozove Kinu na zaštitu, na primer u slučajevima građanskih nemira. Peking bi dobio pravo na pristajanje ratnih brodova i pristup „svim neophodnim objektima“ na ostrvima.

Ministarstvo spoljnih poslova Australije potvrdilo je autentičnost nacrta bezbednosnog sporazuma i tvrdilo da je njena „pacifička porodica“ najpogodnija za pružanje bezbednosne pomoći Solomonovim ostrvima. Napominje da je Australija pritekla u pomoć zemlji u prošlosti, na primer kada je aktivirala bezbednosni sporazum sa Solomonovim Ostrvima iz 2017. kako bi pomogla u uspostavljanju reda tokom nereda prošlog novembra.

„Bili bismo posebno zabrinuti zbog bilo kakvih akcija koje narušavaju stabilnost i bezbednost našeg regiona, uključujući uspostavljanje stalnog prisustva, kao što je vojna baza“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. Dodaje se da su australska vlada i Sogavare u četvrtak objavili da će međunarodne snage pomoći ostati na Solomonovim ostrvima do decembra 2023.

Kanbera će takođe obezbediti 22 miliona dolara (16,4 miliona dolara) budžetske podrške kako bi pomogla Sogavareovoj vladi da ublaži ekonomske posledice nereda i pandemije Covid-19. „Australija će biti transparentna i pokazati poštovanje kao pouzdan partner dok nastojimo da izgradimo jedinstvo širom Pacifika“, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Prošlogodišnje nasilje je proizašlo iz protesta zbog odluka vlade Sogavera da prekine diplomatske odnose sa Tajvanom, uspostavi veze sa Pekingom i potpiše razvojne ugovore sa kineskim kompanijama. Izgrednici su napali Sogavareovu rezidenciju i spalili preduzeća u Kineskoj četvrti na Gvadalkanalu, ostrvu koje je postalo poznato u borbi između SAD i Japana u Drugom svetskom ratu.

Lider opozicione stranke Solomonovih Ostrva Metju Vel rekao je za Tajms da se plaši da bi nejasnoća bezbednosnog sporazuma sa Kinom dozvolila da se koristi za bilo šta. „Suština toga je da se radi o političkom opstanku premijera“, rekao je on. „To nema nikakve veze sa nacionalnom bezbednošću Solomonovih ostrva.

Američki Stejt department gradi ambasadu na Solomonovim ostrvima decenijama nakon zatvaranja svoje diplomatske ispostave u Honijari. Čarls Edel, koji je predsedavajući Australije u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, tvrdio je da bi tajni bezbednosni sporazum sa Kinom degradirao bezbednost Australije. „Ovo je duboko problematično za Sjedinjene Države i pravi razlog za zabrinutost za naše saveznike i partnere“, rekao je on za Tajms.