Japanski proizvođači automobila pridružuju se globalnim firmama u zaustavljanju proizvodnje, izvoza u Rusiju

Japanski proizvođači automobila pridružuju se globalnim firmama u zaustavljanju proizvodnje, izvoza u Rusiju

Najveći japanski proizvođači automobila, uključujući Tojotu, bili su primorani da zaustave proizvodnju u Rusiji jer su zapadne sankcije koje su usledile nakon njene invazije na Ukrajinu uzdrmale logistiku i prekinule lance snabdevanja, produbljujući ekonomsku izolaciju zemlje.

Toiota Motor Corp je takođe saopštila da je njen izvoz vozila u Rusiju zaustavljen na neodređeno vreme, nakon sličnih poteza lokalnih rivala Honda Motor i Mazda Motor.

Mnoge zapadne kompanije su odbacile Rusiju nakon njenog napada, a neke su rekle da će napustiti tamošnja ulaganja, ali neke japanske firme zauzele su dvosmisleniji stav.

„Tojota sa velikom zabrinutošću za bezbednost građana Ukrajine posmatra dešavanja u Ukrajini i nada se bezbednom povratku u mir što je pre moguće“, navodi se u saopštenju.

Toiota je najveći japanski brend u Rusiji, koji proizvodi oko 80.000 vozila u svojoj fabrici u Sankt Peterburgu koja zapošljava 2.000 radnika. Automobili i auto-delovi činili su više od polovine japanskog izvoza u Rusiju 2020. godine, prema Ministarstvu finansija.

Globalne automobilske kompanije, uključujući Mercedes-Benz Group, Ford i BMV, takođe su prestale da proizvode i izvoze automobile u Rusiju, a najveće svetske brodske linije, MSC i Maersk obustavili su transport kontejnera do i od država.

Maersk je u sredu rekao da isporuke hrane i medicinskog materijala u Rusiju rizikuju da budu oštećene ili pokvarene zbog značajnih kašnjenja u lukama i carini.

Zapadne sankcije, uključujući isključivanje nekih ruskih banaka iz globalne finansijske mreže SWIFT, dovele su do toga da desetine globalnih kompanija zaustave izvoz i pauziraju operacije u zemlji, srušile su rublju i primorale centralnu banku da poveća kamatne stope.

Lanci snabdevanja, koji su već poremećeni pandemijom, suočavaju se sa većim stresom jer zatvaranje vazdušnog prostora utiče na industriju avio-tovara, a avio-kompanije odgovorne za kretanje oko petine svetskog vazdušnog tereta su pogođene sankcijama.

Fič i Mudis su u sredu snizili suvereni kreditni rejting Rusije za šest stepeni na status „smeće“, rekavši da sankcije Zapada dovode u sumnju sposobnost Rusije da servisira svoj dug i da će oslabiti njenu ekonomiju.