Japan zadovoljan poslovanjem u Srbiji, nastavlja da ulaže

Japan zadovoljan poslovanjem u Srbiji, nastavlja da ulaže

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će biti dobrih vesti po pitanju ulaganja japanskih kompanija koje rade u Srbiji, kao i da je nedavno sa najvećom japanskom farmaceutskom kompanijom potpisan ugovor o saradnji na razvoju veštačke inteligencije, prenosi Sputnik.

Brnabićeva se nalazi u poseti Tokiju, gde je prisustvovala sahrani bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

Ona je nakon radne večere sa predstavnicima japanskih kompanije koje posluju u Srbiji rekla da su oni zadovoljni poslovnom klimom u našoj zemlji, navodeći da će biti dobrih vesti kada je reč o daljemulaganju japanskih kompanija.

„Imamo velike investitore iz Japana, poput ‘Nideka‘, ‘Tojo tajersa‘, ‘Micubišija‘, ‘Minta‘, ‘Jazakija‘, ‘Japan tobaka‘, ‘Itoču‘… Sve je veće interesovanje japanskih kompanija da ulažu u istraživanje i razvoj”, rekla je Brnabić novinarima u Tokiju.

Navela je da je jedna japanska farmaceutska kompanija, „Takeda“, pre 10-ak dana potpisala Sporazum o saradnji sa srpskim Institutomza razvoj veštačke inteligencije, kako bi zajednički radili na jednom inovativnom programu.

Ona je podsetila da je posle posete bivšeg premijera Japana Šinza Abea Srbiji, čijoj je državnoj sahrani danas prisustvovala, došlo do drastičnog povećanja japanskih investicija u Srbiji.

Premijerka se sastala i sa premijerom Singapura i sa predsednikom Palaua, kao i sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

„Imala sam veoma dobar sastanak sa premijerom Singapura, sa tom zemljom imamo sve bolju saradnju, jer se naši prioriteti u razvoju poklapaju, budući da jeSingapur lider u elektronskoj upravi i jedan od najnaprednijih u upotrebi veštačke inteligencije”, rekla je Brnabić novinarima u Tokiju.

„I u reformi obrazovanja, u oblasti digitalizacije, inovacija, razvoja… sve nas to spaja sa Singapurom, a ja sam dobila i poziv za posetu, i nadam se da ću uskoro moći da odem, kako bismo dalje radili na razvoju naše saradnje”, rekla je premijerka.

Drugi dobar i važan sastanak, premijerka Srbije imala je sa predsednikom države Palau, koja je 2019. godine povukla priznanje tzv. Kosova.