Istraživanje zamrznutog ramena može imati ključ za razumevanje lečenja fibroze

Istraživanje zamrznutog ramena može imati ključ za razumevanje lečenja fibroze

Istraživači su identifikovali kako ćelije rade na rešavanju smrznutog ramena, otvarajući potencijalne nove ciljeve za lečenje i smanjujući potrebu za operacijom.

Smrznuto rame je bolno i onesposobljavajuće stanje koje utiče na ligamente koji formiraju kapsulu ramenog zgloba. Pacijenti doživljavaju ozbiljno ukočenost zahvaćenog ramena koje može trajati nekoliko godina, ometajući aktivnosti svakodnevnog života.

Smrznuto rame je jedinstvena mišićno-skeletna bolest jer se neobično spontano povlači tokom vremena. Ovo razlikuje ovo stanje od većine fibroznih (ožiljaka) bolesti koje su progresivne i ireverzibilne, na primer, artrofibroza kolena koja utiče na ligamente koji čine kapsulu kolena nakon zamene zgloba.

Viši autor profesor Stephanie Dakin, saradnik za razvoj karijere protiv artritisa, i tim na NDORMS-u proučavali su tkiva prikupljena od smrznutih pacijenata sa ramenima koji su bili podvrgnuti operaciji da bi poboljšali pokretljivost ramena. Njihov rad je objavljen u časopisu Nature Communications.

„Namjerno smo proučavali tkiva pacijenata sa smrznutim ramenom u naprednoj fazi kako bismo shvatili kako se stanje na kraju rješava. Koristeći najsavremenije tehnologije, identifikovali smo da se kapsula ramena pretežno sastoji od fibroblasta (glavnih tipova ćelija koji formiraju ligamente) i makrofaga, vrsta imunske ćelije.

„Otkrili smo da su različite populacije makrofaga u kapsuli ramena obogaćene da razreše upalu. Izveli smo eksperimente koristeći ćelije izvedene od pacijenata, otkrivajući da preslušavanje između ovih makrofaga i fibroblasta smanjuje upalu i podstiče remodeliranje tkiva, pružajući nam ćelijske dokaze o tome kako smrznuto rame rešava.

„Sledeće smo uporedili makrofage koji se razdvajaju identifikovani u kapsuli ramena sa istom populacijom ćelija pronađenom u sinovijalnom tkivu pacijenata sa reumatoidnim artritisom koji su bili u remisiji bolesti. Ova analiza je podržala početne nalaze da je rešavanje makrofaga dovelo do razrešenja upale u sinovijalnim tkivima i razrešenja. fibroze u kapsuli ramena.

„Konačno, analizirali smo fetalno tkivo ramena, identifikujući populaciju makrofaga i fibroblasta koja se razdvaja uporedivu sa onima u smrznutom ramenu. Ovo sugeriše da je šablon za rešavanje fibroze uspostavljen tokom razvoja ramena“, rekao je Dakin.

Zajedno, ova studija identifikuje da bi ciljanje unakrsnih preslušavanja između razlučivanja tipova ćelija u kapsuli ramena moglo ubrzati razrešenje smrznutog ramena, rešavajući neispunjene kliničke zahteve za pacijente i smanjujući potrebu za operacijom. Važno je da ovaj rad takođe pruža osnovu za potencijalno terapijsko rešavanje upornih fibroznih bolesti izvan ramenog zgloba.