Iran zaplenio „strani brod“

Iran zaplenio „strani brod“

Pomorske snage elitnog iranskog Korpusa garde islamske revolucionarne garde saopštile su da su presrele strani brod koji je prevozio krijumčareno gorivo u Persijskom zalivu. Hapšenje neimenovanog broda najavio je u subotu glavni sudija iranske južne provincije Hormozgan Mojtaba Gahremani.

„Pomorske snage zaplenile su strani brod koji je prevozio krijumčareno gorivo u vodama Persijskog zaliva“, rekao je Gahremani, prenose lokalni mediji.

Zaplenjeno je preko 220.000 litara krijumčarenog goriva, a 11 stranih članova posade privedeno je radi istrage.

Zvaničnik nije dao više detalja o brodu, njegovom poreklu ili nacionalnosti pritvorenih mornara.
Iran krivi SAD za pauzu u nuklearnim pregovorima PROČITAJTE JOŠ: Iran krivi SAD za pauzu u nuklearnim pregovorima

Prema Ghahremaniju, presretnuti brod je trebalo da se sastane sa iranskim čamcem „koji je nosio 20.000 litara prokrijumčarenog dizela“ kako bi napunio veći brod gorivom. Manji čamac presretnut je u teritorijalnim vodama Irana, a njegova tri člana posade su uhapšena.

Iran je više puta presreo tankere za gorivo osumnjičene za šverc goriva u Persijskom zalivu, prometnom plovnom putu kroz koji prolaze značajne količine nafte i drugog tereta. Prethodni veliki incident takve vrste prijavljen je još u novembru, kada je Teheran saopštio da je uhapsio neodređeni strani brod koji je prevozio oko 150.000 litara prokrijumčarenog dizela. Ime tog plovila i sudbina njegovih 11 članova posade ostaju nepoznati.