Moskva: Ruski mornari oslobođeni iz ukrajinskog zatočeništva

Moskva: Ruski mornari oslobođeni iz ukrajinskog zatočeništva

Ruski vojnici su spasili posadu teretnog broda zarobljenu u luci Mariupolj, potvrdio je zvaničnik.

Četrnaest ruskih mornara koje su Ukrajinci zaplenili na teretnom brodu u februaru sada je spaseno, kaže Tatjana Moskalkova, najviši zvaničnik Rusije za ljudska prava.

Posada teretnog broda Azov Concord „je oslobođena i naše trupe je evakuišu na sigurno“, napisala je Moskalkova na društvenim mrežama u subotu.

Ona je rekla da su mornare zarobili Ukrajinci u luci Mariupolj u Azovskom moru 24. februara, na dan kada je Rusija pokrenula vojni pohod na Ukrajinu. Brod nije mogao da napusti luku zbog pomorskih mina, dodala je ona.

Moskalkova je rekla da su mornarima zaplenjeni mobilni telefoni i druge stvari i da nisu pravilno hranjeni u zatočeništvu.

Moskva je napala Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije.

Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Rusija je od tada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev kaže da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da planira da silom povrati dve republike.