Godišnjica savezničkog bombardovanja Beograda

Godišnjica savezničkog bombardovanja Beograda

Beograd je pre 77 godina na Uskrs bombardovala saveznička avijacija u Drugom svetskom ratu. U napadu je učestvovalo na stotine bombardera, a prvog dana napada na Beograd bačeno više od 1.500 tona bombi. Gradske vlasti polaganjem venaca odale poštu stradalima.

Danas se navršava 77 godina otkako je Beograd u Drugom svetskom ratu, na pravoslavni Uskrs 1944, bombardovala saveznička avijacija, navodno radi uništenja vojnih i privrednih objekata i zgrada u koje su Nemci smestili administraciju.

Evidentirano je da je poginulo 1.160 srpskih civila, kao i 18 Nemaca, ali tačan broj nikada nije utvrđen, dok je u bombardovanju ranjeno 1.400 stanovnika prestonice.

U napadu je učestvovalo na stotine bombardera, a prvog dana napada na Beograd bačeno je više od 1.500 tona bombi, čiji su „tepisi“ široko zahvatali stambene četvrti.

Nikakve prave selekcije ciljeva očigledno nije bilo, pa su razarane bolnice, a porodilište u Krunskoj ulici je do temelja razoreno.

Pogođeni su i jedno obdanište, trg Slavija, Nemanjina i Dečanska ulica, Bajlonijeva pijaca, Pašino brdo, Zeleni venac, Železnička stanica, Narodno pozorište, Senjak i ulice Mileševska, Knez Mihajlova, Kraljice Natalije, Miloša Velikog i Sarajevska.

U savezničkim bombardovanjima Beograda od 16. aprila do sredine septembra 1944, poginulo je, prema procenama, više od 4.500 stanovnika prestonice, koja je od Uskrsa 1941. do kraja Drugog svetskog rata bombardovana sedam puta.