Glasanje u Skupštini o predloženom budžetu u 11 časova

Glasanje u Skupštini o predloženom budžetu u 11 časova

Poslanici će od 11 časova glasati o Predlogu budžeta za narednu godinu. Budžet za 2023. je veći za 7,8 odsto u odnosu na aktuelni rebalans, a deficit od 3,3 procenta dogovoren je sa MMF-om.

Pedviđeni ukupni budžetski prihodi i primanja su u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, što je 7,8 odsto više nego ove godine, dok su rashodi planirani u visini od 2.107,4 milijarde dinara.

Poslanici Skupštine Srbije završili su juče raspravu o amandmanima , a glasanje o Predlogu budžeta za 2023 godinu zakazano je za danas u 11 časova.

Tokom rasprave ministar Siniša Mali rekao je opozicionim poslanicima da „rade protiv svoje zemlje“ kao da ih neko za to plaća. Deo opozicije pokrenuo proceduru za interpelaciju ministra finansija Siniše Malog.

Budžet se, kako je rekao Mali, zasniva na tri stuba: povećanju standarda građana, kapitalnim investicijama i energetici, i da je pravljen sa veoma konzervativnim pristupom, jer se mogu očekivati veći prihodi od planiranih.

Ministar Mali zahvalio je na kraju rasprave poslanicima na konstruktivnoj i sadržajnoj debati o najvažnijem dokumentu za građane Srbije.

„Želim da vas obavestim da, ako glasate za ovaj budžet, da ste glasali za povećanje plata u javnom sektoru, izglasaćete povećanje penzija za 20,8 odsto, iznad rasta inflacije. Izglasaćete dalje rasterećenje zarada kada su poslodavci u pitanju, čime doprinosimo daljem zapošljavanju i novim radnim mestima, izglasaćete i povećanje minimalne zarade“, rekao je Mali. On je istakao da su sve te mere usmerene ka bolje životnom standardu.

„U tom slučaju ćemo imati prosečnu platu na kraju sledeće godine 830 evra“, kazao je Mali. On je naveo da će, ukoliko poslanici budu dali podršku, glasati i za nastavak ogromnog investicionog ciklusa.

„Izglasaćete i veliku rezervu da se borimo sa energetskom krizom, tako da građani, ni privreda, nemaju problem sa dostupnošću gasa…Glasaćete i za rekordan iznos budžeta za poljoprivrednike, zdravstvo, prosvetu, kulturu, sport, koji doprinosi daljem rastu naše ekonomije u svim sferama“, rekao je Mali na kraju rasprave o budžetu.