Frilenseri pozvali Vladu na nastavak pregovora i povlačenje predloga zakona

Frilenseri pozvali Vladu na nastavak pregovora i povlačenje predloga zakona

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je da je uputio poziv Vladi Srbije i Ministarstvu finansija za novi razgovor o načinu oporezivanja prihoda frilensera i da očekuje da bude povučen Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana koji je poslat u Skupštinu na usvajanje.

„Voljni smo da pred vladu iznesemo svoj predlog rešenja i predupredimo veliko nezadovoljstvo hiljada građana Srbije koje će neminovno uslediti po usvajanju predloženog Zakona“, rekao je Pogačar za Betu.

Predlog izmena propisa, koje Udruženje ne prihvata, napravila je Vlada Srbije i tim izmenama se od frilensera traži da plate porez za prethodnih pet godina, od 2015. godine do oktobra ove godine uz neoporezivi deo od 32.000 mesečno i povećanje neoporezivih troškova sa 20 na 43 odsto. Dug bi se otplaćivao u mesečnim ratama 10 godina.

Predlog za oporezivanja previđa da od 1. oktobra neoporezivi iznos bude 18.300 dinara, a ne pominju se normirani troškovi. Frilenseri, za koje se  procenjuje da ih ima oko 100.000, tvrde da bi istovremeno namirenje duga i tekućih obaveza te radnike oteralo u dužničko ropstvo.

Udruženje smatra, kako je rekao Pogačar, da taj predlog zakona nije adekvatno niti pravedno rešenje pitanja „navodnog“ duga, kao i da ne sadrži prihvatljiv i održiv model oporezivanja za budući period, odnosno period od 1. oktobra 2021. godine.

„Naš zahtev je da se porez otpiše do oktobra 2020. godine jer nismo krivi što država nije na vreme propisala kako da se oporezuju frilenseri nego to sada čini retroaktivno“, rekao je Pogačar i dodao da o načinu budućeg oporezivanja treba tek razgovarati.

Premijerka Ana Brnabić je prošlog vikenda, kada su frilenseri protestovali ispred Skupštine Srbije, rekla da je spremna za nastavak razgovora, ali „bez ultimatuma“.