Francuska je pokrenula istragu o imovini ruskih oligarha

Francuska je pokrenula istragu o imovini ruskih oligarha

Početkom jula, francusko finansijsko tužilaštvo pokrenulo je preliminarnu istragu o poreklu bogatstva ruskih oligarha bliskih Vladimiru Putinu koji se nalaze na teritoriji Francuske, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Le Parisien.

Kako navodi izdanje, istraga se odnosi na moguće slučajeve organizovanog pranja novca, korupcijskih zločina, pronevere budžetskih sredstava i grubog kršenja poreskog zakonodavstva.

Centralna kancelarija za borbu protiv teških finansijskih zločina vodi istragu. Prema izvorima Le Parisien-a, on bi trebalo da uspostavi uslove pod kojima su neki oligarsi iz Putinovog okruženja mogli da pribave značajnu imovinu u Francuskoj.

Ranije je objavljeno da je Evropska unija zamrznula rusku imovinu u vrednosti od 13,8 milijardi evra otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Prethodno je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da Evropska unija razvija zakonodavstvo koje bi omogućilo konfiskaciju sankcionisane ruske imovine i njeno korišćenje za posleratnu obnovu Ukrajine.

Podsetimo, u Kanadi su stupile na snagu izmene zakona o posebnim ekonomskim merama, koji predviđa mogućnost konfiskacije imovine koja je dospela pod sankcije zbog rata sa Rusijom i njihovog korišćenja za podršku Ukrajini.