Policija kontroliše poslovanje FASPER, sumnja da je oštećen budžet

Policija kontroliše poslovanje FASPER, sumnja da je oštećen budžet

Policija je početkom nedelje, po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu, po drugi put kontrolisala finansijsko poslovanje Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), zbog sumnje da je u toj ustanovi budžet oštećen za više od milion evra, što je konstatoval i budžetska inspekcija, saznaje FoNet od zaposlenih.

Reakcija Tužilaštva i policije usledila je posle poslaničkog pitanja koje je o tome postavljeno u Skupštini Srbije, na koje je viši tužilac Nenad Stefanović uputio zvaničan odgovor.

U odgovoru, u koji je FoNet imao uvid, on navodi da je Odeljenje MUP za borbu protiv korupcije „dostavilo operativni materijal koji se odnosi na saznanja o zloupotrebi bivše dekanke prof. dr Snežane Nikolić i sadašnje prof. dr Marine Šestić“.

U Posebnom odeljenju Višeg tužilaštva za suzbijanje korupcije formiran je predmet u kojem je postupajući javni tužilac podneo Odeljenju MUP za borbu protiv korupcije zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u „predmetnoj krivičnopravnoj stvari“.

Stefanović u dopisu objašnjava da je tako postupio u cilju utvrđivanja elemenata krivičnog dela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, radi provera i utvrđivanja činjenica i prikupljnja dokaza..

Iz toga proističe da je MUP postupio po nalogu tužilaštva. Izvor FoNeta tvrdi da je dekanka Šestić naredila obezbeđenju da spreči ulazak inspektora Uprave kriminalističke policije da uđu na Fakultet, ali da im to nije uspelo, jer su imali nalog.