Misa u praznoj Bazilici

Misa u praznoj Bazilici

Papa Franja poručio je na božićnoj misi, koja zbog policijskog časa nije održana u ponoć, nego dva sata ranije, da bi ljudi trebalo da imaju obavezu da pomažu siromašnima, jer je i Isus rođen kao siromašni prognanik.

Misa je održana u najmanjem delu Bazilike svetog Petra, a prisustvovalo joj je manje od 100 vernika i svega nekoliko kardinala i biskupa. Svih prethodnih godina misa je održavana u glavnom delu bazilike uz prisustvo desetak hiljada ljudi, kao i predstavika diplomatskog kora.

Božji sin rođen je kao prognanik kako bi nam rekao da je svaki prognanik dete Božje, rekao je papa Franjo i dodao da bi Božić morao da nas primora da se osvrnemo na nepravdu koju činimo prema tolikoj braći i sestrama, umesto da sledimo beskrajnu želju za posedovanjem.

„Bog je došao među nas u siromaštvu da bi nam rekao da ćemo, služeći siromašnima, pokazati svoju ljubav prema njemu“, kazao je papa Franja.

Papa će sutra tradicionanu poslanicu gradu i svetu pročitati u praznoj Vatikanskoj dvorani, umesto na centralnoj terasi na Trgu svetog Petra pred više desetina hiljada ljudi.