Energoatom i Vestinghaus o izgradnji novih nuklearnih blokova u Ukrajini

Energoatom i Vestinghaus o izgradnji novih nuklearnih blokova u Ukrajini

Ukrajinska nacionalna kompanija za proizvodnju nuklearne energije Energoatom i američki Vestinghouse razgovarali su o bilateralnoj saradnji, uključujući pripremu regulatorne dokumentacije za izgradnju novih nuklearnih blokova koji koriste tehnologiju AP1000 u Ukrajini.

Kako prenosi Ukrinform, ovo je saopštila pres služba ukrajinske kompanije u saopštenju objavljenom u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Energoatoma Petro Kotin održao je virtuelni sastanak sa Eliasom Gedeonom i Dejvidom Daramom, višim potpredsednicima kompanije Vestinghouse Electric Compani.

Strane su razgovarale o hitnim pitanjima bilateralne saradnje, uključujući pripremu dokumentacije za izgradnju novih nuklearnih blokova po tehnologiji AP1000 u Ukrajini i praktične korake za uspostavljanje inženjersko-tehničkog centra Vestinghouse u Ukrajini, navodi se u saopštenju.

Energoatom i Vestinghaus su 2. juna potpisali tri sporazuma o povećanju broja nuklearnih blokova koji će se graditi po tehnologiji AP1000 u Ukrajini sa pet na devet, uspostavljanju Vestinghaus inženjerskog centra u Ukrajini i snabdevanju američkim nuklearnim gorivom za sve ukrajinske NE.