Zapadni državnici o kontraofanzivi Ukrajine u Harkovskoj oblasti

Zapadni državnici o kontraofanzivi Ukrajine u Harkovskoj oblasti

Zapadni državnici su u subotu komentarisali kontraofanzivna dejstva ukrajinskih snaga u oblasti Harkova, usled kojih su gradovi Kupjansk i Izjum vraćeni pod ukrajinsku kontrolu, prenosi „Evropska istina“.

„Kao i mnogi od vas, svim srcem želim i držim palčeve za uspeh Oružanih snaga Ukrajine. One nam pokazuju šta istinski duh i hrabrost mogu da urade“, napisao je na Tviteru predsednik Estonije Alar Karis.

Ministar odbrane Litvanije Arvidas Anušauskas primetio je brz tempo napredovanja ukrajinskih snaga u oblasti Harkova.

„Okupaciona vojska je više demoralizovana nego što možete zamisliti. Izgleda da će biti istisnuti sa teritorija koje su bile okupirane šest meseci, u roku od šest dana“, dodao je zvaničnik na Tviteru.

Šef letonskog ministarstva spoljnih poslova Edgars Rinkevičs takođe je poželeo uspeh Oružanim snagama Ukrajine i dodao: „Njihovi postupci dokazuju da se oružje koje su Ministarstvu odbrane Ukrajine dali prijatelji veoma dobro koristi u borbi. Snabdevanje oružjem treba nastaviti da bi Ukrajina mogla brzo i odlučno da pobedi“.

I Jaroslav Nađ, ministar odbrane Slovačke, naglasio je da njegova zemlja „jasno i čvrsto stoji iza Ukrajine i da će pomagati Ukrajini dok god bude potrebno“.

„Hajde, ukrajinski junaci, samo tako! Veoma sam zadovoljan aktuelnim dešavanjima u Ukrajini. Ne samo da ruski agresori i okupatori jure bezglavo i napuštaju oružje, već je i otpor Putleru u Rusiji sve veći. Nastavite!“ – napisao je Nađ na Fejsbuku.

Proteklih dana ukrajinske snage su pokrenule kontraofanzivu ne samo u Hersonskoj oblasti, već i u Harkovskoj oblasti.

Predsednik Vladimir Zelenski je u subotu u večernjem obraćanju rekao da su Oružane snage od početka septembra oslobodile okupatore oko dve hiljade kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine.

Istovremeno, portparolka pres-centra OK „Jug“ Natalija Humenjuk je saopštila da Oružane snage Ukrajine takođe uspešno vode kontraofanzivu na jugu Ukrajine – trenutno su branioci napredovali nekoliko desetina kilometara u različitim pravcima.