Dovedena u pitanje efikasnost američkih raketa u Ukrajini

Dovedena u pitanje efikasnost američkih raketa u Ukrajini

Nova vrsta rakete koju Ukrajina sada koristi protiv Rusije nakon što su neke projektile dale SAD malo je verovatno da će promeniti tok bitke, navodi se u članku objavljenom u Business Insideru u sredu.

Ukrajina je dobila rakete AGM-88 HARM kao deo najnovije isporuke oružja iz Vašingtona. Američki podsekretar odbrane Kolin Kal potvrdio je isporuku raketa sa vazdušnim lansiranjem protiv radijacije tokom brifinga 8. avgusta. Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov je u prošlonedeljnom intervjuu pomenuo dobijanje takvog oružja od SAD. Nijedan zvaničnik nije identifikovao sistem oružja po imenu, ali ostaci pronađeni ovog meseca na terenu u Ukrajini ukazuju na konkretan model.

AGM-88 HARM, koji je u upotrebi od sredine 1980-ih, dizajniran je da prihvati jako zračenje koje proizvode zemaljski radarski sistemi. Ovo oružje se obično lansira da onesposobi neprijateljsku vazdušnu odbranu pre napada.

U ukrajinskom sukobu, verovatno će imati samo „ograničen uticaj“, s obzirom na njegovu prirodu, rekao je pisac odbrane Majkl Pek u članku BI.

Ukrajina nema toliko ratnih aviona, istakao je on, tako da „gašenje ruskih radara protivvazdušne odbrane neće nužno dovesti do većeg uspeha ukrajinskih aviona“.

Taj tip projektila je na mnogo načina „psihološko oružje“, ali bi Ukrajina potencijalno mogla da ih upotrebi protiv ruskih radara koji se koriste za protiv-artiljerijsku borbu, rekao je Pek.

Artiljerijske bitke su do sada bile odlučujući faktor u sukobu, a Kijev se u više navrata žalio da je potpuno nadjačan jer je tražio povećanu podršku od SAD i njenih saveznika.