Đerlek: Mladi lekari više neće moći da biraju na kojoj će specijalizaciji nastaviti karijeru

Đerlek: Mladi lekari više neće moći da biraju na kojoj će specijalizaciji nastaviti karijeru

„Ko će nas lečiti u budućnosti“ – pitanje je koje se u javnosti sve češće postavlja zbog nedostatka specijalista i povratka mnogih lekara iz penzije. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da su utvrdili spisak deficitarnih specijalizacija i da mladi lekari više neće moći da biraju na kojoj će specijalizaciji nastaviti karijeru. Poručio je da su za novi krug zapošljavanja najboljih diplomaca spiskovi napravljeni i da se samo čeka odobrenje predsednika i Vlade.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da u zdravstvenom sistemu trenutno ima oko 20.000 lekara, od kojih su 13.500 specijalisti, 3.500 lekara je na specijalizaciji i 3.000 lekara opšte prakse.

„Sigurno je da kvalitetno funkcionisanje zdravstvenog sistema zahteva još kadra i mi se nadamo da ćemo nastaviti sa zapošljavanjem najboljih diplomaca i očekujemo podršku predsednika i Vlade Republike Srbije“, rekao je Đerlek.

Naveo je da je najviše internista, pedijatara i lekara opšte prakse, ali je istakao i u kojim delovima sistema je najveći deficit.

„Imamo tri specijalizacije sa kojima imamo problem, odnosno nedostatak kadra, to su nam pre svega anesteziolozi, intenzivisti, radiolozi i transfuzijska medicina“, rekao je Mirsad Đerlek.