Pančevački most napokon na listi prioriteta za rekonstrukciju posle 60 godina

Pančevački most napokon na listi prioriteta za rekonstrukciju posle 60 godina

Posle šest decenija, Pančevački most, jedan od najvažnijih saobraćajnih čvorova u Beogradu, konačno je dospio na listu prioriteta za rekonstrukciju. Ova vest dolazi kao olakšanje za mnoge građane koji su godinama trpeli posledice lošeg stanja mosta, dok su njegovi temelji ostajali zanemareni i neobnovljeni.

Planirana rekonstrukcija obuhvata deo mosta koji se proteže od Bogoslovije do reke, a očekuje se da će radovi započeti 2025. godine, pod uslovom da budu obezbeđena neophodna sredstva. Ova inicijativa predstavlja značajan korak u poboljšanju infrastrukture grada i omogućiće bezbedniji i efikasniji saobraćaj na ovoj važnoj putnoj vezi.

Pančevački most, koji je otvoren za saobraćaj još 1935. godine, pretrpeo je razne izazove tokom proteklih decenija. Nakon što je srušen tokom Drugog svetskog rata, obnovljen je 1946. godine, ali prilazne konstrukcije, izgrađene 60-tih godina prošlog veka, nikada nisu bile adekvatno rekonstruisane. Ovo je dovelo do ozbiljnih problema sa stabilnošću i bezbednošću mosta, što je naročito zabrinjavajuće imajući u vidu da za samo jedan sat u popodnevnom špicu gotovo 6.000 vozila pređe preko Pančevačkog mosta.

Jedan od ključnih problema sa kojima se suočavao Pančevački most bio je nedostatak adekvatne infrastrukture za teže vozne kategorije. Vozilima težim od 12 tona zabranjen je prelazak preko mosta, što je dodatno ograničilo saobraćajne mogućnosti i izazvalo nezadovoljstvo među vozačima teretnjaka.

Planirana rekonstrukcija mosta trebalo bi da reši ove dugogodišnje probleme i doprinese bezbednijem i efikasnijem saobraćaju u Beogradu. Izgradnja novog dela mosta omogućiće modernizaciju i poboljšanje infrastrukture, dok će fazni pristup radovima omogućiti kontinuirani protok saobraćaja tokom procesa rekonstrukcije.

Stručnjaci ističu da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za Beograd i Srbiju u celini, budući da će poboljšati povezanost i mobilnost građana, doprinoseći ekonomskom razvoju regiona. Očekuje se da će rekonstrukcija mosta biti završena do kraja 2026. godine, što će predstavljati važan korak ka stvaranju modernog i funkcionalnog saobraćajnog sistema u glavnom gradu Srbije.