Dačić: Sednica Saveta Evrope upriličena da bi se tzv. Kosovu obezbedila nezavisnost

Dačić: Sednica Saveta Evrope upriličena da bi se tzv. Kosovu obezbedila nezavisnost

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izneo je zabrinutost povodom zakazivanja sednice Saveta Evrope na kojoj će biti razmatrana prijava za članstvo tzv. Kosova. Ističe da je ovo deo nastojanja da se tzv. Kosovu obezbedi nezavisnost, što je, prema njegovim rečima, nastavak agresije NATO-a na SR Jugoslaviju.

Dačić je naglasio da postoji širok spektar zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, te da je neophodno preispitati principe na kojima se zasnivaju međunarodni odnosi. Izrazio je zabrinutost da bi ovakva odluka otvorila vrata za slične situacije u budućnosti.

Očekuje se da će izvestilac za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, Dora Bakojani, podržati ulazak Kosova, s obzirom na veliki broj zemalja koje su priznale nezavisnost. Ipak, Dačić ističe da Kosovo neće moći da postane član Ujedinjenih nacija, s obzirom na odlučan stav Srbije po tom pitanju.

Napominje se da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, a vlada će pažljivo razmotriti situaciju i delovati u skladu s međunarodnim položajem zemlje.