Dačić: Kurti uspeo da ujedini Zapad protiv sebe, Vučić jasno pokazao situaciju na Kosovu

Dačić: Kurti uspeo da ujedini Zapad protiv sebe, Vučić jasno pokazao situaciju na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, komentarišući sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, uspeo da ujedini Zapad protiv sebe.

Dačić ističe da su svi govornici na sednici izrazili zahtev da se odluka još jednom razmotri i odloži, uključujući i Kurtija. Napominje da su čak i saveznici Kurtija zamerili njegov pristup, što do sada nije bio slučaj.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u svom obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, prema rečima Dačića, na jasan način pokazao je šta se dešava na Kosovu i ko je krivac za situaciju. Dačić ocenjuje da je Vučićeve reči istorijski važne.

Komentarišući govor šefice Unmika na sednici, Dačić ističe da je prijatno iznenađen njenim izlaganjem. On primećuje da je situacija na Kosovu dovela do toga da tema Kosova i Metohije bude prisutna u Savetu bezbednosti UN, što, kako ističe, pokazuje ozbiljnost situacije.

Dačić ističe važnost održavanja same sednice, napominjući da su mnoge zapadne zemlje želele da se o ovoj temi što manje govori. Takođe, ističe da je odmah reagovao kada su počele kalkulacije o mogućem otkazivanju sednice i pozvao ministra spoljnih poslova Rusije, Sergeja Lavrova.

Ukupno gledano, Dačić naglašava da je sednica Saveta bezbednosti UN pokazala ozbiljnost situacije na Kosovu i Metohiji te da će Srbija nastaviti da se bori za svoje interese i zaštiti srpskog naroda na Kosovu.