Blokade uklonjene, ratari ipak nezadovoljni

Blokade uklonjene, ratari ipak nezadovoljni

Višednevne blokade koje su organizovali poljoprivrednici širom Srbije prekinute su, nakon što je juče postignut dogovor sa Vladom Srbije o otkupnoj ceni suncokreta. To je ujedno bio i poslednji zahtev koji su poljoprivrednici čekali na ulicama, ali dan kasnije deo njih tvrdi da su prevareni.

Vlada je ipak imala ta dva i po dinara – cena za kilogram suncokreta u otkupu, biće 73 dinara i to je poljoprivrednike vratilo kućama. Ali neki su dan nakon dogovora počeli rečenicom: Jedno su nam dali, ali su nam drugo uzeli.

„Faktički su oni nas prevarili zato što su smanjili dva kvartala za premiju za mleko, trebalo je da bude 15 dinara, oni su smanjili za 10 i smanjili su litražu na regresirano gorivo sa 80 na 50 litara. Ja se ovom prilikom izvinjavam svim poljoprovrednicima, ali nije do nas, jednostavno – prevareni smo od Vlade“, kazao je Milan Milošević iz Lapova.

Da su prevareni kaže i jedan od predstavnika vojvođanskih poljoprivrednika Radoslav Adamović.

„Ja znam da smo mi prevareni, ali nismo imali izbora, napravili su tu neke lažne poljoprivrednike. Doduše, bilo je tu i nekih legitimnih udruženja koja su par sati pre nas potpisala nešto. Da li su potpisali i šta je više, nisam siguran. Ali to je uticalo na to da se ljudi raziđu“, rekao je Milošević.

Pored cene suncokreta i subvencija za gorivo, Vlada se obavezala i da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci. A zbog čega su to sve „dobili“?

„Juče smo imali pokušaj da nas razdvoje, da odvoje Stig, Južni Banat, da odvoje Šumadiju u jednu celinu, a Vojvodinu u drugu. Mi to nismo dozvolili, držali smo se zajedno i mislim da smo zato dobili to što smo dobili. Ovo što smo dobili nije ono što nama sleduje, to je čisto da preživimo“, kaže poljoprivrednik iz Rače Nebojša Milosavljević.

Ko je prevaren, a ko je je zadovoljan dogovorom sa Vladom Srbije, pitali smo i Ministarstvo poljoprivrede. Pitali smo i šta se sve nalazi na tom dokumentu koji je poljoprivrednike sklonio sa ulica, ali odgovore nismo dobili. Možda će poljoprovrednici imati još jednu priliku i sami to da pitaju.

„Obećavam Banetu, vidimo se sa traktorima u Beogradu ponovo“, kazao je Milošević.