Bela kuća poziva na veće kazne za kršenje bezbednosti vozova

Bela kuća poziva na veće kazne za kršenje bezbednosti vozova

Bela kuća poziva republikance u Kongresu da povećaju kazne nametnute železničkim kompanijama zbog kršenja bezbednosti, pošto je vatreno iskakanje voza iz šina 3. februara u Ohaju postalo politički gromobran, piše AP.

Među stanovnicima istočne Palestine i dalje postoji zabrinutost za bezbednost i zdravlje nakon što su desetine vagona koje je povukao Norfolk Southern sletelo sa šina i pustilo hemikalije u tu oblast. Incident je sada prerastao u svađu između demokrata i republikanaca.

„Test će biti da li republikanci rade sa Bajden-Harisovom administracijom na uspostavljanju bezbednosne zaštite i usvajanju zakona koji povećavaju kazne za železničke kompanije kada izazovu ovakve nesreće“, rekao je zamenik sekretara za štampu Bele kuće Endrju Bejts. „Da li su uz nas i zajednice poput istočne Palestine ili su još uvek u vlasništvu železničkog lobija?“

Prema važećem zakonu, saopštila je Bela kuća, najviša kazna koja se može naplatiti kompanijama za prekršaje u vezi sa transportom opasnih materija je 225.455 dolara. To je manje od 1% prošlogodišnjeg profita Norfolk Southerna od 3,27 milijardi dolara.

Bivši predsednik Donald Tramp, koji traži nominaciju za GOP za 2024, otišao je u selo u sredu i rekao da je zajednica dočekana sa „ravnodušnošću i izdajom“. Republikanski poslanici kritikovali su predsednika Džoa Bajdena što nije otišao na sajt; Bajden je ove nedelje boravio u Ukrajini i Poljskoj.

Ali njegova administracija odustaje. Ministar saobraćaja Pete Buttigieg obišao je u četvrtak istočnu Palestinu i rekao da bi Tramp trebalo da pozove na poništavanje deregulacije koja se dogodila tokom njegovog mandata u Beloj kući.

Tramp je slavno pozirao 2017. godine sa gomilom belog papira umotanog u crvenu traku, koje je potom isekao makazama. On je tvrdio da bi smanjenje regulatornih opterećenja dovelo do jačeg ekonomskog rasta.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer više puta je branila odgovor administracije tokom brifinga u četvrtak, rekavši „tako izgleda vođstvo“, umesto „političkih vratolomija koje vidimo sa druge strane“.

Ona je kritikovala republikance jer su „odjednom“ zainteresovani za pitanja bezbednosti nakon što su bili protiv propisa.