Bajtaović: Neće biti puno posla u reformi Srbijagasa, jer nema mnogo prostora za uštedu

Bajtaović: Neće biti puno posla u reformi Srbijagasa, jer nema mnogo prostora za uštedu

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da ne očekuje da bude mnogo posla u predstojećoj reformi tog preduzeća u saradnji sa Norvežanima i da bi reforma, pre svega, mogla da bude, kadrovska ili organizaciona, ali da tu nema mnogo prostora za veće uštede, s obzirom da je Srbijagas trgovac koji kupuje i prodaje berzansku robu.

On je za Tanjug, na pitanje šta će podrazumevati reforma Srbijagasa u saradnji sa Norvežanima, rekao:

„Kod nas ima manje posla oko toga, mi smo trgovac, videćemo šta će oni da kažu, mi smo objektivno u uslovima u kojima trenutno vidim dva problema u Srbijagasu. Prvo podelili smo se po energetskim delatnostima, izdvojen je transport gasa. Mi smo trgovac, kupujemo berzansku robu i prodajemo, ako kupujem po dva ili tri dinara i prodajem za dinar, teško da mogu da budem pozitivan“, naveo je Bajatović.

Istakao je da je drugi problem Srbijagasa, to što što teško zadržavaju kadrove u tom preduzeću.

„Kada sam došao u Srbijagas za dirketora, bila je dva puta veća prosečna plata radnika od prosečne plate u Novom Sadu, sada je 20 odsto niža nego u Novom Sadu. teško je zadržati vodeće inženjere, mi to nadoknađujemo mladim kadrovima sa fakulteta, tako što dovodimo talentovanu decu, ali čim dobiju licence i rade na nekom većem projektu, odlaze u privatne firme. To je jedan od problema sa kojim se suočavamo“, naveo je Bajatović.

Kako je rekao za Tanjug, reforma Srbijagasa može biti kadrovska ili organizaciona, ali da nije siguran da može nešto previše da se uštedi u samom poslovanju Srbijagasa.

Videćemo, dodao je Bajatović.