Bajden tvrdi da su Putinove nade propale

Bajden tvrdi da su Putinove nade propale

„Moramo da ostanemo zajedno“ suočeni sa sukobom u Ukrajini, tvrdio je američki predsednik Džo Bajden kada je stigao na samit G7 u nemačkim Alpima u nedelju.

Putin se nadao „da će se NATO i G7 nekako odvojiti“, rekao je Bajden. „Ali nismo i nećemo.“

Američki predsednik se sastao sa domaćinom ovogodišnjeg skupa, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, u živopisnom zamku Elmau u bavarskim planinama uoči zvaničnog početka događaja. Lideri zemalja G7 – Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i SAD – okupili su se na samitu kako bi razgovarali o ukrajinskoj krizi i drugim hitnim pitanjima u naredna tri dana.

Bajden je takođe zahvalio Šolcu na njegovom vođstvu usred ruske vojne ofanzive u Ukrajini i posledicama sankcija koje su SAD i EU uvele Moskvi.

„Želim da vam pohvalim što ste napredovali kao što ste učinili kada ste postali kancelar“ i „način na koji ste imali veliki uticaj na kretanje ostatka Evrope, posebno u vezi sa Ukrajinom“, rekao je on nemačkom lideru, čija je zemlja prolazi kroz energetsku krizu kao rezultat sopstvenih mera protiv Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin govorio je u petak o G7, ponovivši da trenutna ekonomska previranja širom sveta nemaju mnogo veze sa sukobom u Ukrajini.

„Želim još jednom da naglasim: nagli porast inflacije nije se desio juče – to je bio rezultat višegodišnjih, to je rezultat višegodišnje neodgovorne makroekonomske politike zemalja Grupe sedam, nekontrolisane emisije i gomilanje neobezbeđenih dugova“, rekao je Putin.

G7 je bila poznata kao G8 od 1997. do 2014. godine, kada je Moskva isključena iz organizacije zbog ponovne apsorpcije Krima.