Danas: Bajatoviću primanja oko 34.000 evra

Danas: Bajatoviću primanja oko 34.000 evra

Prema registru javnih funkcionera koji vodi Agencija za sprečavanje korupcije, na listi najplaćenijih funkcionera kojima se iz javnih sredstava isplaćuje najviše novca specijalno mesto svakako zauzima direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, čija mesečna primanja iznose skoro četiri miliona dinara, ili oko 34.000 evra, piše Danas.

Kao generalnom direktoru Srbijagasa Bajatoviću se svakog meseca isplaćuje oko 203.000 dinara, ali iako je to njegova najvažnija i najuticajnija funkcija, plata koju za nju dobija čini skoro beznačajan deo njegovih ukupnih primanja, jer on platu prima i kao direktor Gastransa – 1.703.000 dinara, piše Danas .

Na to se nadovezuje članstvo u Nadzornom odboru Jugorosgasa, koje „vredi“ još gotovo milion i po dinara, kao i funkcija predsednika Nadzornog odbora podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor od skoro 600.000 dinara.

Gastrans je novi naziv kompanije koja postoji od 2011. godine, a ime joj je iz Južni tok promenjeno 2018. godine, nakon što je Rusija odustala od tog gasovoda i zamenila ga „Turskim tokom“.

Bajatović ostao je na mestu direktora, a vlasnički udeo nije se promenio, tako da se 51 odsto nalazi u vlasništvu Rusije, a 49 pripada Srbiji.

Jugorosgas gde Bajatović prima oko 1,5 milion dinara mesečno je preduzeće za izgradnju gasovodnih sistema, transport i promet prirodnog gasa.

Pored redovnih primanja od četiri miliona, Agenciji za borbu protiv korupcije Bajatović je prijavio i jednokratna primanja u vrednosti od 23 miliona dinara (195.000 evra), i to na osnovu bonusa koji je 2021. ostvario u podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor i Gastransu Novi Sad, kao i povraćaja više uplaćenog doprinosa za PIO u vrednosti od čak 11 miliona dinara.

Bajatović dobija povraćaj doprinosa jer njegove plate drastično prevazilaze maksimalnu osnovicu za obračun doprinosa, tako da mu država „višak“ uredno vraća.