Procedura evakuacije aviona na Aerodromu „Nikola Tesla“ u slučaju dojave o bombi

Procedura evakuacije aviona na Aerodromu „Nikola Tesla“ u slučaju dojave o bombi

Nedavni slučaj lažne dojave o bombi na Aerodromu „Nikola Tesla“ izazvao je interesovanje za procedure evakuacije aviona u takvim situacijama.

Kada stigne dojava o bombi, avion se premešta na izolovanu poziciju na kraju piste. Putnici i prtljag se pregledaju kroz mobilne rendgene, a potom se smeste u autobuse koji ih prevoze na sigurno mesto u zgradi ili van nje, ako je situacija takva.

Specijalne jedinice, uključujući Policijsku brigadu i Specijalnu-antiterorističku jedinicu, angažovane su kako bi se osigurala bezbednost putnika i aerodroma.

Evakuacija aviona iz izgorelog aviona japanske avio-kompanije, gde su 367 putnika spašeni u roku od minut i po, naglašava važnost disciplinovanog pridržavanja uputstava nadležnih tokom kriznih situacija.

Policija se trudi da svojim prisustvom što manje uznemiri putnike i da minimalno ometa normalno funkcionisanje aerodroma.

Za dojave o bombama u zgradi primenjuje se drugačija procedura, gde se evakuacija obavlja brzo, a objekat ostaje blokiran nekoliko sati. Ovi slučajevi se dalje obrađuju od strane Tužilaštva, a kazne mogu biti od tri meseca do tri godine zatvora, posebno ako se smatraju terorističkim aktom.