Avio-kompanije otkazuju, preusmeravaju letove zbog kineskih vojnih vežbi

Avio-kompanije otkazuju, preusmeravaju letove zbog kineskih vojnih vežbi

SEUL – Neke avio-kompanije su otkazale letove za Tajpej i preusmerile druge koristeći obližnji vazdušni prostor koji je bio zatvoren za civilni saobraćaj tokom kineskih vojnih vežbi izazvanih posetom predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Kina je u četvrtak rasporedila mnoštvo aviona i ispalila rakete u blizini Tajvana u svojim najvećim vežbama u Tajvanskom moreuzu, koje će trajati do podne po lokalnom vremenu (04:00 GMT) u nedelju u šest zona koje okružuju veći deo ostrva.

Vazdušni prostor koji je uključen je relativno mali, ali poremećaj ometa putovanje između jugoistočne Azije i severoistočne Azije.

Korean Air Lines saopštio je da je otkazao letove između Seula i Tajpeja u petak i subotu i da će odložiti let u nedelju zbog vežbi.

Singapur Airlines Ltd saopštio je da je otkazao letove u petak između Singapura i Tajpeja zbog „ograničenja vazdušnog prostora koji se razvijaju“ i da će nastaviti da prati situaciju u slučaju da budu potrebna dodatna prilagođavanja.

Japanske kompanije ANA Holdings i Japan Airlines i dalje obavljaju uobičajene letove za Tajpej, rekli su portparoli avio-kompanija, ali izbegavaju pogođeni vazdušni prostor na tim letovima, kao i na rutama do Hong Kong i jugoistočna Azija.

Hongkonška kompanija Cathai Pacific Airvais saopštila je u četvrtak da njeni letovi izbegavaju određene zone vazdušnog prostora oko Tajvana, u potezu koji bi mogao da dovede do dužeg leta za neke letove.

Usluga praćenja letova FlightRadar24 pokazala je da tajvanski prevoznici China Airlines i EVA Airvais još uvek lete na i sa ostrva od petka ujutro, kao i Philippine Airlines i kargo prevoznici FedEks i United Parcel Service, ali izbegavajući oblasti pogođene vojnim vežbama.

Emirates je i dalje trebalo da leti za Tajpej u petak, navodi se na njegovom veb sajtu.

Tajvan je, uz kontinentalnu Kinu i Hong Kong, jedno od retkih mesta na svetu koje još uvek zahteva karantin za dolaske zbog COVID-19, što izaziva smanjenu potražnju za putovanjima na ostrvo, što znači da ima mnogo manje letova nego pre pandemije. .

OPSGROUP, zadruga vazduhoplovne industrije koja deli informacije o rizicima od letova, rekla je da će kineske vojne vežbe uticati na glavne rute između jugoistočne Azije i severoistočne Azije, što će dovesti do promena ruta koje bi mogle potrajati duže i sagoreti dodatno gorivo.

Međutim, uticaj vazdušnog prostora na globalnu avio-industriju je mali u poređenju sa odlukom većine avio-kompanija da zaobiđu prelet drugih mesta kao što su Rusija, Ukrajina, Avganistan, Severna Koreja, Irak i Sirija.

Izbegavanje ruskog vazdušnog prostora, na primer, dovelo je do skoro četiri sata povećanja vremena leta između Finske i Japana.

Tajvan je u sredu saopštio da pregovara sa susednim Japanom i Filipinima o pronalaženju alternativnih ruta za avijaciju, izvestila je zvanična Centralna novinska agencija (CNA).