Američke teretne železnice pripremaju se za štrajk

Američke teretne železnice pripremaju se za štrajk

LOS ANĐELES – Glavne američke teretne železnice saopštile su u petak da se pripremaju za mogući štrajk i prekid usluga nedelju dana pre isteka roka u dugotrajnim pregovorima o radu.

BNSF, u vlasništvu Berkshire Hathaway, i CSKS saopštili su da preduzimaju neophodne korake da obezbede pošiljke opasnih i bezbednosno osetljivih materijala u slučaju štrajka.

„Iako su ove pripreme neophodne, to ne znači da je obustava rada neizbežna“, navodi BNSF u izjavi za Rojters.

Pregovori o ugovoru između železnica, uključujući BNSF, Union Pacific, CSKS i sindikata koji predstavljaju 115.000 radnika, ovog leta su zapali u ćorsokak nakon više od dve godine pregovora. Neuspeh da se postigne nagodba pre isteka perioda hlađenja 16. septembra mogao bi da otvori vrata štrajkovima, blokadama poslodavaca i intervencijama Kongresa.

Pregovori su „aktivni i u toku“, rekao je u petak portparol Udruženja američkih železnica. Union Pacific i Railroad Vorkers United nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar van radnog vremena.

Prošlog meseca, predsednik Džo Bajden imenovao je predsednički odbor za hitne slučajeve koji je dao preporuke za poravnanje kako bi se izbegli poremećaji u snabdevanju hranom i gorivom i pogoršanje inflacije.

BNSF je saopštio da preostali sindikati i druge železnice nastavljaju da rade na postizanju dobrovoljnih sporazuma na osnovu preporuka odbora kako bi se izbegli prekidi u železničkom saobraćaju.

Najveća američka grupacija za industriju transporta u petak je pozvala Kongres da bude spreman da spreči zatvaranje železnice ako pregovori ne uspeju da donesu ugovore do roka.

„Kongres bi trebalo da preduzme brzu akciju… kako bi se izbegao iscrpljujući i nepotreban prekid rada koji bi mogao da košta zemlju milijarde svakog dana“, napisao je Kris Spir, izvršni direktor Američkog udruženja kamiona (ATA), u pismu upućenom rukovodstvu Kongresa.

Početkom 1990-ih, Kongres je od dve strane zahtevao da se uključe u konačnu i obavezujuću arbitražu kako bi sprečili poremećaje u brodarskim aktivnostima.

Sindikati i teretne železnice do sada su postigli okvirne sporazume koji obuhvataju 21.000 radnika koje predstavlja pet od 12 sindikata uključenih u pregovore.

Prekid rada na železnici koštao bi američku privredu 2 milijarde dolara dnevno i zahtevalo bi 467.000 kamiona na duge relacije dnevno za rukovanje pošiljkama preusmerenim sa železnice – što je prekoračenje ponude, saopštilo je udruženje železnica.

„Dodatna nesigurnost postavljena na još uvek krhki američki lanac snabdevanja – dok se oporavljamo od COVID-a i drugih stresora u lancu snabdevanja i krećemo ka sezoni praznika – naškodiće ekonomiji u celini i pojedinačnim Amerikancima“, rekao je Spir iz ATA.