Miroslav Aleksić: Evropska unija zna da su izbori u Srbiji pokradeni

Miroslav Aleksić: Evropska unija zna da su izbori u Srbiji pokradeni

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije i nosilac izborne liste „Srbija protiv nasilja“, saopštio je da su predstavnici njegove liste na nedavnim sastancima u Briselu dobili indicije o mogućem formiranju komisije koja bi sprovela istragu o decembarskim izborima u Srbiji.

Aleksić je istakao da je izveštaj Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima u Srbiji potvrdio navode domaćih nevladinih organizacija, poput Crte, o „izbornoj krađi“. On je naglasio da je važno da se shvati da su izbori bili neregularni i da ne postoje adekvatni uslovi za održavanje budućih izbora.

Aleksić je kritikovao nedostatak implementacije preporuka ODIHR-a od strane vlasti, ističući da su posmatrači ODIHR-a došli s ozbiljnim namerama, a ne turistički, te da država treba da implementira njihove preporuke.

Naveo je da će izbori u Beogradu biti ponovljeni ne zbog nedostatka većine, već zbog pokradenih izbora. Aleksić je istakao da opozicija mora učiniti sve kako bi se promenili izborni uslovi, te da bi kratkoročne mere uključivale otvaranje medija za opoziciju, posebno Radio-televizije Srbije, kao i reviziju biračkog spiska uz učešće opozicije i organizacija civilnog društva.

Aleksić je zaključio da je neophodno insistirati na implementaciji promena koje bi doprinele poboljšanju stanja izbornih uslova u Srbiji.