Aksiom-1: Prva privatna posada lansirana na svemirsku stanicu

Aksiom-1: Prva privatna posada lansirana na svemirsku stanicu

Četiri astronauta napustila su Zemlju u prvoj potpuno privatnoj misiji na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Četiri čoveka se zovu posada Aksioma-1. Akiom je komercijalna kompanija za svemirske letove koja se nada da će izgraditi sopstvenu svemirsku stanicu u narednih nekoliko godina.

Posada je poletela iz svemirskog centra Kenedi na Floridi na raketi SpejsIks Falcon u 11:17 po lokalnom vremenu (15:17 GMT).

Očekuje se da će njihova kapsula, poznata kao Endevor, pristati u stanicu u subotu.

Bivši astronaut američke svemirske agencije (Nasa), Majkl Lopez-Alegrija, komanduje misijom.

Pored njega lete američki preduzetnik za nekretnine i akrobatski pilot Lari Konor; izraelski investitor i filantrop Eitan Stibbe; i kanadski preduzetnik, investitor i filantrop Mark Pati.

Lari Konor, Mark Pati, Majkl Lopez-Alegrija i Eitan Stibbe

Oni će moći da provedu osam dana na ISS-u, vršeći naučna istraživanja i niz projekata.

Kompanija Akiom Space osnovana je 2016. godine da bi iskoristila novo tržište za komercijalne aktivnosti u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO) – sve od turizma do proizvodnje.

Kompanija planira seriju sličnih misija na ISS. Sledeći, Aksiom-2, održaće se ili kasnije ove godine ili početkom 2023. Ovo će uključivati člana ekipe izabranog kroz rijaliti TV seriju.

Kompanija ima dogovor sa Nasom da doda sopstvene module američkom segmentu ISS. Ideja je na kraju da će ovi moduli sami od sebe da postanu potpuno privatna LEO destinacija neposredno pre nego što se ISS povuče.

Dok je Rusija dozvolila privatnim astronautima da posete stanicu staru 23 godine još 2001. godine, NASA se opirala toj praksi – sve dok nije objavila promenu politike 2019. osmišljene da poveća komercijalne mogućnosti.

Agencija Aksiomu naplaćuje smeštaj i dnevne resurse na ISS. S druge strane, NASA kupuje od Aksioma sposobnost da vrati određene naučne uzorke na Zemlju kada posada kompanije ode.

Lansiranje u petak je drugi privatni let u svemir koji je omogućio američki dobavljač raketa i kapsula Spejs

Iks. Prošle godine je poslao misiju pod nazivom Inspiration-4. Ovo je kupio milijarder Jared Isaacman. On i njegova tri člana posade kružili su oko Zemlje na visini mnogo većoj od stanice skoro tri dana.