Jutjub širom sveta blokira ruske medijske kanale koje finansira država

Jutjub širom sveta blokira ruske medijske kanale koje finansira država

Jutjub je u petak saopštio da blokira ruske medijske kanale koje finansira ruska država „odmah na snazi“.

„Naše smernice zajednice zabranjuju sadržaj koji negira, minimizira ili banalizuje dobro dokumentovane nasilne događaje, a mi uklanjamo sadržaj o ruskoj invaziji na Ukrajinu koji krši ovu politiku. U skladu sa tim, odmah stupajući na snagu, takođe blokiramo Jutjub kanale povezane sa ruskim državnim medijima, na globalnom nivou“, navodi se u saopštenju Jutjuba.

Tehnološka kompanija objavila je danas na Tviteru da je počela da blokira RT i Sputnjikove IouTube kanale širom Evrope. Dodaje se da je već preduzela druge korake otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

„Pauzirali smo monetizaciju i značajno ograničili preporuke za ruske medijske kanale koje finansira država. Obe radnje su globalne i neodređene. Naš tim za poverenje i bezbednost je radio na brzom uklanjanju sadržaja koji krši pravila. Uklonili smo stotine kanala i hiljade video snimaka zbog kršenja naših Smernica zajednice, uključujući naše politike o obmanjujućim praksama i dezinformacijama“, navodi se na Tviteru.

IouTube je dodao da kada ljudi traže teme o Rusiji i Ukrajini, „naši sistemi uočljivo prikazuju autoritativni sadržaj vesti i na našim policama sa najpopularnijim vestima i na policama najnovijih vesti, i nastaviće po potrebi“. Takođe prikazuje informativne table ispod video snimaka izdavača vesti koji finansiraju vlada.