7 povređenih u delimičnom urušavanju zgrade u blizini medicinske škole Jejl

7 povređenih u delimičnom urušavanju zgrade u blizini medicinske škole Jejl

Zgrada u izgradnji u blizini Medicinskog fakulteta Jejl u Nju Hejvenu delimično se srušila u petak kada je izlivanje betona pošlo po zlu, pri čemu je povređeno sedam ljudi, uključujući dvoje u kritičnom stanju, rekli su gradski zvaničnici, dodajući da nema mrtvih, piše AP.

Gradski vatrogasci i drugi nadležni su pozvani u ulicu Lafajet nešto posle 12.30 časova.

„Naše jedinice su odmah reagovale u roku od nekoliko minuta i pronašle nekoliko osoba sa različitim stepenom povreda, od slomljenih kostiju do tri koje su delimično zatrpane ispod ruševina“, rekao je šef vatrogasne službe Džon Alston mlađi tokom konferencije za novinare. „One osobe koje su bile zarobljene morale su biti izvučene.“

U tom trenutku na radilištu je bilo 36 ljudi i svi su optuženi, rekli su zvaničnici.

„Radili su betoniranje ove zgrade i dok su betonirali deo drugog sprata se srušio na prvi sprat, a zatim u podrum“, rekao je gradonačelnik Džastin Eliker.

Radnici na gradilištu rekli su prvim reagujućima da se beton sipa brže nego što su mogli da ga rašire, a da se previše nakupio u jednom delu i izazvao urušavanje, rekao je Alston.

Eliker je rekao da je imovina u vlasništvu Jejla i da se razvija u ono što će biti stambena zgrada od sedam spratova od strane kompanija RMS, sa sedištem u Stamfordu, Konektikat, koja se najavljuje kao graditelj „vrhunskih, modernih stanova i luksuznih butik hotela“ na svoju veb stranicu.

Zgrada je trenutno visoka na dva sprata, sa dva parking nivoa ispod zemlje. Planovi predviđaju 112 stambenih jedinica, rekao je Eliker.

„Biće značajna istraga kao i kod svake ovakve građevinske situacije“, rekao je gradonačelnik.

Osoba koja se javila na telefon u RMS-u rekla je da kompanija u ovom trenutku ne komentariše.

Na licu mesta su bili istražitelji Uprave za bezbednost i zdravlje na radu. Gradski zvaničnici su rekli da planiraju da izdaju nalog za obustavu rada na lokaciji dok ne bude bezbedno.

Ulica Lafajet je na kratkoj udaljenosti od bolnice Iale New Haven i Medicinskog fakulteta Iale i dom je nekoliko medicinskih kancelarija, oko pet blokova od New Haven Green-a.

Alston je rekao da su gradski zvaničnici za vanredne situacije govorili o reagovanju na urušavanje zgrada poslednjih dana, kao odgovor na delimično urušavanje stambene zgrade u Davenportu, Ajova, u nedelju, u kojoj su tri osobe nestale i strahovano da su mrtve.

„Odradili su odličan posao u nekim mučnim uslovima“, rekao je Alston o prvim reagovanjima iz Nju Hejvena. „Veoma sam ponosan na to s obzirom na ono što se nedavno dogodilo u Ajovi. Razgovarali smo o kolapsima u našoj oblasti, tako da su oni odlično reagovali.“