Gejl Džons među finalistima Nacionalne nagrade za knjigu

Gejl Džons među finalistima Nacionalne nagrade za knjigu

NjUJORK – Romanopisac Gejl Džons je nominovan za Nacionalnu nagradu za knjigu, retko poznato ime na listi od 10 koja sadrži osam debitantskih dela beletristike, piše Asošijejted pres.

Džons je u petak citiran za „Lovac ptica“, istraživanje rase, umetnosti i braka u kojem crna američka spisateljica putuje na ostrvo Ibica i boravi sa svojim oženjenim prijateljima, od kojih jedan pokušava da ubije drugu. Jones, 72, je i sama autor jedne od najpriznatijih debitantskih knjiga u skorijem sjećanju, romana „Corregidora“, koji je izašao 1975. Sporadično je objavljivala u narednim decenijama, a prošle godine je prekinula 20-godišnju pauzu sa roman „Palmares“, finalista za Pulicerovu nagradu.

Nacionalna fondacija za knjigu, koja dodeljuje nagrade, objavila je ranije ove nedelje dugačke liste od 10 za književnost za mlade, poeziju, književnost u prevodu i dokumentarnu literaturu. Takmičarske kategorije će biti sužene na liste od pet 4. oktobra, a pobednici će biti objavljeni tokom ceremonije 16. novembra koja će uključivati počasne nagrade za karikaturistu Arta Špigelmana i za Trejsi D. Hol, izvršnu direktorku Američkog bibliotečkog udruženja.

Liste ocjenjuju žiri autora, kritičara i drugih članova književne zajednice. Među knjigama koje su sudije za beletristiku zaobišle: „The Candi House” Dženifer Igan, „Dinosaurusi” Lidije Milet, „Manje je izgubljeno” Endrua Šona Grira i „Knjiga guske” Jijun Lija.

Pored Džonsa, Jamil Jan Kochai je jedini nominovani koji je ranije objavljivao beletristiku. U petak je citiran za zbirku „Prokletstvo hadži Hotaka i druge priče“. Na listi beletristike nalaze se i dva filmska stvaraoca: Fatima Asgar, autorka knjige „Ako dođu po nas“, pisac je i ko-kreator „Brovn Girls“ nominovanih za Emi; Ramona Emerson, koja je napisala i režirala dokumentarni film „Gradonačelnici Šiproka“, nominovana je za Nacionalnu nagradu za knjigu za „Shutter“.

Tri debitantske knjige su zbirke priča: „Nobodi Gets Out Alive” Lija Njumena, „Maria, Maria & Other Stories” Marice K. Rubio i „Ako te preživim” Džonatana Eskoferija, međusobno povezana serija priča.

Ostali nominovani su „All This Could Be Different“ Sare Tankam Metjuz, „The Rabbit Hutch“ Tes Gunti i „The Tovn of Babilon“ Alehandra Varele, koju je objavila izdavačka kuća Astra, koja je osnovana pre samo dve godine.