Zelenski bi želeo da Kina pomogne u zaustavljanju ruske agresije

Zelenski bi želeo da Kina pomogne u zaustavljanju ruske agresije

Zelenski je u intervjuu francuskim medijima rekao da bi želeo da Kina pomogne u zaustavljanju ruske agresije, prenosi Ukrinform.

„Pre invazije u punom obimu postojala je komunikacija između naših država na različitim nivoima. O tome svedoči veliki promet između Ukrajine i Kine. Verovatno najveći za Ukrajinu, u poređenju sa drugim državama… Nažalost, nemamo snažna komunikacija sa Kinom u ovom trenutku. Žao mi je zbog toga“, rekao je Zelenski.

On je napomenuo da je Kina velika država i ekonomija, koja uživa i veliki geopolitički uticaj u odnosu na Rusku Federaciju.

„Rusija ne obraća pažnju na sve, ali na Kinu. Zato bih voleo da Kina bude na našoj strani. Ali sada vidimo da je Kina zauzela balansnu poziciju negde u sredini i zahvalan sam što Kina ne prodaje oružje Ruskoj Federaciji“, naglasio je predsednik.

Zelenski je rekao da želi da Kina pomogne Ukrajini, dok je dodao da Kinezi već pomažu Ukrajini da postigne mir tako što ne šalju svoje oružje Rusiji.

„Kada kažem da ceo svet treba da se ujedini i natera Rusiju da okonča rat, to su SAD, Evropska unija, Velika Britanija, Kina – mislim da bi takva unija definitivno naterala Rusku Federaciju“, rekao je predsednik država naglasila.