WSJ: Zelenski je odbio mirovnu ponudu nekoliko dana pre ruske ofanzive

WSJ: Zelenski je odbio mirovnu ponudu nekoliko dana pre ruske ofanzive

Nemačka kancelarka je navodno pokušala da ubedi ukrajinskog lidera da odustane od plana za članstvo u NATO.

Nemački kancelar Olaf Šolc ponudio je Volodimiru Zelenskom šansu za mir samo nekoliko dana pre početka ruske vojne ofanzive, ali je ukrajinski predsednik to odbio, piše Volstrit džornal (WSJ).

Šolc je učinio ono što je američki medij opisao kao „poslednji pritisak na rešenje između Moskve i Kijeva“ manje od nedelju dana pre nego što su ruske snage poslate u Ukrajinu 24. februara.

Kancelarka je rekla Zelenskom u Minhenu 19. februara „da Ukrajina treba da se odrekne svojih NATO aspiracija i proglasi neutralnost kao deo šireg evropskog bezbednosnog sporazuma između Zapada i Rusije“, piše list. Dnevnik takođe tvrdi da bi „pakt potpisali Putin i Bajden, koji bi zajedno garantovali bezbednost Ukrajine“.

Međutim, Zelenski je odbio ponudu da učini ustupak i izbegne konfrontaciju, rekavši da se „[ruskom predsedniku Vladimiru] Putinu ne može verovati da će održati takav sporazum i da većina Ukrajinaca želi da uđe u NATO“, prenosi WSJ, ne otkrivajući svoje izvore informacija.

„Njegov odgovor je zabrinuo nemačke zvaničnike da šanse za mir blede“, ističe se u izveštaju.

Šolc i Zelenski su se tog dana sreli na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, na kojoj je svaki održao svoje obraćanje.

Rusija je napala svog suseda krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati pobunjeničke regione.