Vereščuk: Prisilna deportacija, ubistva, seksualno nasilje- ceo svet treba da zna za zločine

Vereščuk: Prisilna deportacija, ubistva, seksualno nasilje- ceo svet treba da zna za zločine

Potpredsednica Vlade i ministarka za privremeno okupirane teritorije Ukrajine Irina Vereščuk je na brifingu u ukrajinskom Medija centru govorila o zločinima koje su počinili okupatori na tlu Ukrajine.

Ona je rekla da je oko 75.000 stanovnika pobeglo iz Mariupolja. Ostalo je oko 100.000 i potrebna im je hitna evakuacija. Još 45.000 ljudi okupatori su nasilno deportovali u takozvanu DNR i Rusiju. Prisilna deportacija je još jedna tragedija i posledica ruske invazije“, rekla je Irina Vereščuk.

Ona je navela primer Kire Obedinske iz Mariupolja, koja je nasilno deportovana u takozvanu DNR. „Zvanično sam apelovala na Tatjanu Moskalkovu, komesarku za ljudska prava u Ruskoj Federaciji, da vrati devojčicu“, rekla je Irina Vereščuk. – Tokom ruske invazije izgubila je oca, majka joj je umrla ranije. Iza nje je ostao deda, koji je veoma čeka. Ona ima pravo da se vrati kući. O njenoj sudbini ne bi trebalo da odlučuju oni koji pokušavaju da diktiraju svoj svetski poredak. Oni će biti kažnjeni za počinjene zločine“.

Prema rečima zvaničnika, ruski vojnici čine ogroman broj zločina na privremeno okupiranim teritorijama. To uključuje ubistva, maltretiranje, pljačku, silovanje i druge. Evidentira ih Generalno tužilaštvo Ukrajine. „Ali najupečatljiviji su seksualni zločini. Nemaju rok zastarelosti. Okupatori se rugaju našoj deci, maloletnim devojkama i ženama. O takvim činjenicama svedoče žene koje su uspele da napuste Mariupolj. Za ovo treba da zna ceo svet“, rekla je potpredsednica Vlade.