Ukrajini su potrebne „nuklearne rakete“

Ukrajini su potrebne „nuklearne rakete“

Ukoliko Ukrajina ne dobije punopravno članstvo u NATO-u, neće imati drugog izbora osim da razvije ili na neki drugi način nabavi arsenal atomskog oružja, smatra poslanik Aleksej Gončarenko.

Ukrajinski poslanik je izvršio pritisak na američkog državnog sekretara Antonija Blinkena po tom pitanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, pitajući se koje druge opcije Kijev ima protiv Moskve, osim da „postane član NATO-a“, da se udruži sa „nuklearnom silom“ ili „obnovi naše nuklearni potencijal” – ali je američki diplomata izbegao pitanje.

„Još jednom ću reći direktno i otvoreno: podržavam povratak nuklearnog oružja Ukrajini. I verujem da je to naša jedina opcija za opstanak“, napisao je Gončarenko u Telegramu u nedelju uveče, napominjući da Blinken nije odgovorio na njegovo pitanje.

Zakonodavac je nastavio da tvrdi da „ako NATO ne želi da nas prihvati“, onda „nuklearne rakete moraju biti napravljene“, insistirajući da bi Kijev rado „izdržao“ sve potencijalne sankcije zbog kršenja sporazuma o neširenju.

„Ne treba nam hiljadu. Treba nam 20“, rekao je on, ne precizirajući kako tačno očekuje da će Kijev dobiti nuklearno oružje.

Ukrajina nema skoro nikakve šanse da sama proizvodi nuklearno oružje, priznao je prošle godine šef Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Aleksej Danilov – dok je nagovestio da bi Kijev na kraju mogao da bude domaćin atomskog arsenala zapadne proizvodnje.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Ukrajina je nasledila oko jedne trećine nuklearnih bojevih glava u zemlji, zajedno sa pratećom infrastrukturom. Godine 1994. dobrovoljno se odrekla oružja u zamenu za bezbednosne garancije SAD, Britanije i Rusije prema Budimpeštanskom memorandumu. Međutim, ruski zvaničnici su u više navrata govorili da je mešanje Zapada u unutrašnje poslove Ukrajine podrilo taj sporazum.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski signalizirao je da bi Kijev mogao pokušati da povrati svoj nuklearni status, neposredno pre početka vojne kampanje Moskve 2022.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, Ukrajina je bila u pregovorima o nabavci nuklearnog oružja pre početka sukoba, dok je bivši ruski lider Dmitrij Medvedev rekao da su pretnje Kijeva da će ponovo pokrenuti nuklearni program bile među glavnim faktorima koji su podstakli Rusiju da pokrene rat.