Ukrajina zaplenila imovinu ruskog biznismena

Ukrajina zaplenila imovinu ruskog biznismena

Imovina ruskog biznismena, koja se nalazi u Černigovskoj oblasti i procenjena na preko milijardu UAH, preneta je na državu, saopštila je pres služba Službe bezbednosti Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Imovina jedne tekstilne kompanije sa sedištem u Černjigovu, koja je povezana sa ruskim biznisom, prebačena je na Nacionalnu agenciju za identifikaciju, pretragu i upravljanje imovinom stečenom korupcijom i drugim zločinima (ARMA), prenosi SBU.

Odluka se odnosi na svu imovinu i korporativna prava. Ukupna vrednost imovine oduzete u korist države je preko milijardu UAH.

Prema istrazi, krajnji korisnik preduzeća je ruski biznismen koji radi za vojno-industrijski kompleks agresorske sile.

Utvrđeno je da je vlasnik grupe ruskih kompanija koje proizvode vojnu opremu i opremu za invazione trupe.

U okviru krivičnog postupka pokrenutog iz čl.3. 110-2 Krivičnog zakonika Ukrajine (finansiranje radnji počinjenih u cilju nasilne promene ili rušenja ustavnog poretka ili oduzimanja državne vlasti, promena državne granice Ukrajine), u toku je istraga radi utvrđivanja svih okolnosti. krivičnog dela i privesti počinioce pravdi.

ARMA je u februaru 2023. locirala imovinu ukupne vrednosti od oko 8,1 milijardu u grivnama, kao i skoro 2.000 imovinskih objekata.