Šmihal: Zahvalna sam fon der Lajen na poseti i podršci

Šmihal: Zahvalna sam fon der Lajen na poseti i podršci

Ukrajina se nada da će pridruživanje zajedničkim carinskim i platnim oblastima EU biti sledeći koraci na putu zemlje ka evropskim integracijama, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal na sastanku sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, prenosi Ukrinform, pozivajući se na premijerov Telegram kanal.

„Ukrajina se ubrzano približava Evropskoj uniji i nada se da će pridruživanje zajedničkim carinskim i platnim oblastima EU biti sledeći koraci u našim evropskim integracijama. Zahvalna sam Ursuli fon der Lajen, predsednici Evropske komisije, na poseti i podršci našoj zemlji“, rekao je Šmihal.

On je rekao da je sa Fon der Lajen razgovarao o obezbeđivanju bespovratnih grantova za ukrajinska mala i srednja preduzeća, planu oporavka i nameri da se Ukrajina obnovi po evropskim standardima. Premijer ju je uverio da država nastavlja reforme.

„Upravo sada ukrajinska vojska ubrzano prelazi na standarde NATO-a. Mi sprovodimo Green Deal, aktivno digitalizujemo sve javne usluge i nadamo se da će u bliskoj budućnosti EU odobriti pristupanje Ukrajine zajedničkom režimu carinskog tranzita NCTS. Takođe očekujemo pozitivna odluka o uključivanju naše zemlje u zonu jedinstvenog plaćanja SEPA, zonu slobodnog rominga i, naravno, davanje statusa kandidata za članstvo u EU“, naglasio je Šmihal.

Sve su to, dodao je Šmihal, praktični koraci integracije Ukrajine u Evropsku uniju, koji će „ojačati obe strane i pomoći Ukrajini da pobedi neprijatelja“.