Šmihal: Ukrajina planira ulazak u EU za najviše dve godine

Šmihal: Ukrajina planira ulazak u EU za najviše dve godine

Ukrajinski premijer Denis Šmihal na sastanku Evropske strategije na Jalti koji je održan u nedelju u Kijevu rekao je da Ukrajina planira ulazak u EU za najviše dve godine, prenosi Ukrinform, pozivajući se na sajt vlade.

„Kretaćemo se veoma brzim tempom. Analizirali smo kako su druge zemlje prokrčile ovaj put. Trebalo im je pet, sedam, osam godina. Imamo ambiciju da ovaj put završimo za najviše dve godine i ostvarimo svoj cilj. da bude punopravni član Evropske unije“, rekao je Šmihal.

On je rekao da je Ukrajina odbranila svoj civilizacijski izbor i da će produžiti napredovanje ka Zapadu.

„Glavni zaključak posle 200 dana ovog krvavog rata je da je Ukrajina pobedila strateški. Pobedili smo u održavanju naše slobode, naše demokratije. Pobedili smo u našem strateškom vektoru za ujedinjenje sa Evropom. Rusija je strateški izgubila. Oni su ostali u svom arhaičnom sovjetskom model postojanja sa njihovom propagandom, sa svojim imperijalnim ambicijama, koje im očigledno nećemo dozvoliti da ostvare“, rekao je Šmihal.

On je takođe zahvalio Oružanim snagama i svim ukrajinskim vojnim licima koji pružaju mogućnost da razgovaraju i planiraju uspešnu evropsku budućnost Ukrajine.

Šefovi država i vlada zemalja EU su 23. juna odlučili da Ukrajini daju status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina, uprkos ratu koji je pokrenula Rusija, nastaviti da primenjuje zakonodavstvo, norme i pravila Evropske unije, a Kabinet ministara će izraditi odgovarajuću mapu puta za ispunjavanje uslova za pridruživanje EU.

Foto: Kabinet ministara Ukrajine