Ukrajina optužila Rusiju za osvetnički napad na civilnu infrastrukturu

Ukrajina optužila Rusiju za osvetnički napad na civilnu infrastrukturu

Ukrajina je optužila ruske snage za napad na civilnu infrastrukturu kao odgovor na brzu ofanzivu ukrajinskih trupa tokom vikenda koja je naterala Rusiju da napusti svoj glavni bastion u regiji Harkov.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su mete osvetničkih napada uključivali postrojenja za vodu i termoelektranu u Harkovu i da su uzrokovali rasprostranjene nestanke struje.

„Nema vojnih objekata, cilj je lišiti ljude svetla i topline“, napisao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Twitteru kasno u nedelju.

Američka ambasadorka u Ukrajini Bridžet Brink takođe je osudila napade.

“Ruski očigledni odgovor na ukrajinsko oslobađanje gradova i sela na istoku: slanje projektila u pokušaju uništenja kritične civilne infrastrukture”, tvitnula je Brink.

Moskva negira da njene snage namerno gađaju civile.

Zelenski je ukrajinsku ofanzivu na severoistoku opisao kao potencijalni pomak u šestomesečnom ratu i rekao da bi zima mogla doneti dalje teritorijalne dobitke ako Kijev dobije jače naoružanje.

U najgorem porazu moskovskih snaga otkako su u martu odbijene od predgrađa glavnog grada Kijeva, hiljade ruskih vojnika ostavile su za sobom municiju i opremu dok su bežali iz grada Iziuma, koji su koristili kao logistički centar.

Vrhovni komandant Ukrajine, general Valerij Zalužnji, rekao je da su oružane snage od početka ovog meseca vratile kontrolu nad više od 3.000 kvadratnih kilometara.

Gotovo potpuna tišina Moskve o porazu, ili bilo kakvom objašnjenju za ono što se dogodilo u severoistočnoj Ukrajini, izazvala je značajan bes među nekim proratnim komentatorima i ruskim nacionalistima na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Neki su u nedelju pozvali predsednika Vladimira Putina da odmah izvrši promene kako bi osigurao konačnu pobedu u ratu.