Ukrajina mora da odluči kako da oslobodi okupirane teritorije

Ukrajina mora da odluči kako da oslobodi okupirane teritorije

Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, rekao je da bi Oružane snage Ukrajine trebalo da samostalno odrede vreme i način oslobađanja teritorija koje je okupirala Rusija od 24. februara, prenosi „Evropska istina“.

„Oružane snage Ukrajine moraju da odrede sopstvene zadatke i akcije u vezi sa tim šta da rade sa teritorijama okupiranim 2014-2015. To mora da odredi demokratski izabrani predsednik Ukrajine Zelenski, koji je odgovoran ukrajinskom narodu za ciljeve ove rata“, rekao je Saliven na 17. godišnjem sastanku Jaltinske evropske strategije (DA).

„Naš cilj, SAD i saveznici, je da pomognemo Ukrajini da ostvari svoje ciljeve. Glavni interes Sjedinjenih Država u ovom ratu je da pomognu u obnavljanju teritorijalne vrednosti Ukrajine – bilo kroz pregovore ili na bojnom polju“, dodao je Saliven.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost je takođe istakao pozitivne posledice kontraofanzive ukrajinskih trupa na jugu i Harkovskoj oblasti.

„Ova kontraofanziva, između ostalog, pokazuje da nije moguće jednostavno proglasiti da je Rusija trajno okupirala okupirane teritorije i da će im nametnuti svoj politički poredak. Ovo je važan signal i na vojno-taktičkom i na političko-diplomatskom nivou. I mi ćemo podržati napore Oružanih snaga Ukrajine u logistici, zalihama, naoružanju, opremi“, rekao je on.

Proteklih dana ukrajinske snage su pokrenule kontraofanzivu ne samo u Hersonskoj oblasti, već i u Harkovskoj oblasti.

Predsednik Vladimir Zelenski je u subotu u večernjem obraćanju izjavio da su Oružane snage od početka septembra oslobodile okupatore oko dve hiljade kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine.

Istovremeno, portparolka pres-centra OK „Jug“ Natalija Humenjuk je saopštila da Oružane snage Ukrajine takođe uspešno vode kontraofanzivu na jugu Ukrajine – trenutno su branioci napredovali nekoliko desetina kilometara u različitim pravcima.