Ukrajina dobija bitku kod Harkova dok se ruske trupe povlače

Ukrajina dobija bitku kod Harkova dok se ruske trupe povlače

Ruska vojska je verovatno odlučila da se u potpunosti povuče sa svojih pozicija oko Harkova zbog ukrajinske kontraofanzive i ograničene dostupnosti pojačanja, objavio je američki Institutu za proučavanje rata.

„Ruske jedinice generalno nisu pokušavale da se održe u protivnapadu ukrajinskih snaga u poslednjih nekoliko dana, sa nekoliko izuzetaka“, navodi se u izveštaju.

Moskva je fokusirana na sprovođenje urednog povlačenja i davanje prioriteta vraćanju Rusa kući, sugerišu analitičari.

„Izgleda da je Ukrajina dobila bitku za Harkov. Ukrajinske snage su sprečile ruske trupe da opkole, a kamoli da zauzmu Harkov, a zatim su ih proterale iz okoline grada, kao što su to učinile ruskim snagama koje su pokušavale da zauzmu Kijev“, navodi se u ratnom ažuriranju.

Ukrajinske snage će verovatno pokušati da poremete barem najzapadnije kopnene linije komunikacije (GLOC) između Belgoroda i ruskih snaga koncentrisanih oko Izijuma.

Ukrajinske snage su verovatno poremetile ruski pokušaj da pređe reku Siverski Donjec, podrivajući ruske napore da omasovi trupe u severnom Donbasu i završi opkoljenje Sijevrodonjecka i Lisičanska i nanevši razorne gubitke neprijatelju.

Takođe se napominje da su ruske snage nastavile ofanzivne operacije prema Slavjansku, ali 13. maja nisu obezbedile nikakvu teritorijalnu dobit.

Ruske snage nastavile su nepovezane i neuspešne ofanzivne operacije u blizini granice Donjecke oblasti, dok su ukrajinske snage uništile tamo komandno mesto na terenu.