Bivši američki general: Ukrajina će ponovo preuzeti Krim za godinu dana

Bivši američki general: Ukrajina će ponovo preuzeti Krim za godinu dana

Ukrajina bi mogla da „vrati puni suverenitet“ u roku od godinu dana, ponovo zauzevši svu svoju izgubljenu teritoriju, uključujući Krim, rekao je penzionisani američki general Ben Hodžis za Nevsveek u četvrtak na Međunarodnoj konferenciji Mekejn instituta u Gruziji u Tbilisiju.

„Ukrajinci su spasili svoju zemlju“, prolomio se Hodžis, izjavljujući da je „pola godine nakon početka ruske invazije u punom obimu… navodno druga najbolja armija na svetu sada druga najbolja vojska u Ukrajini“, sa ruskom „sposobnost za izvođenje daljih ofanzivnih operacija sve osim iscrpljene.”

Sada je, rekao je Hodžis, na SAD i NATO-u da se umešaju i obezbede da rat bude dobijen, počevši punim grlom podrške Kijevu. Vašington bi trebalo da prestane da objavljuje cenu vojne pomoći koju šalje u inostranstvo, nastavio je on, sugerišući da isporuke budu oblikovane u smislu procenta „onog što je potrebno Ukrajini da pobedi Rusiju i povrati svoju teritoriju“. Penzionisani general nije precizirao kako bi te brojke mogle da se izračunaju. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena uložila je više od 44 milijarde dolara u ratne napore od februara.

Dok su Ukrajina i njeni zapadni pristalice proglasili kontraofanzivu Hersona za uzbudljiv uspeh, hvaleći se ponovnim osvajanjem nekoliko sela, Kijev je zabranio novinarima da dolaze na prve linije fronta, što otežava proveru ovih tvrdnji. Rusija je tvrdila da je inicijativa „užasno propala“, ukazujući na gubitak preko 1.200 ukrajinskih vojnika u jednom danu borbi.

Ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko ponovio je Hodžsov optimizam u komentaru za Nevsveek, rekavši da će „sledeća godina biti odlučujuća godina rata“ i da „uz pomoć slobodnog sveta Ukrajina ima priliku da pobedi“. Za to će biti potrebno mnogo više oružja, pojasnio je on, pominjući avione, sisteme protivvazdušne odbrane i rakete superiornije od HIMARS-a.

Krim je postao deo Rusije nakon referenduma 2014. nakon svrgavanja demokratski izabrane vlade Viktora Janukoviča u Kijevu koju podržavaju SAD. Ukrajina i NATO smatraju je nelegalno pripojenom teritorijom, a SAD su navodno dale ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom zeleno svetlo za napad na poluostrvo. Donbasske republike Donjeck i Lugansk proglasile su svoju nezavisnost iste godine, a Kremlj ih je prošlog februara priznao kao nezavisne države.

Zelenski je obećao da će ponovo preuzeti sva tri regiona, obećavajući u nedelju da će se „Ukrajina vratiti“ u Donbas, Harkov, Žaporožje, Herson i „definitivno na Krim. ”