Rajs: SAD da obezbede više artiljerijskih metaka Ukrajini

Rajs: SAD da obezbede više artiljerijskih metaka Ukrajini

Ako bi se isporučila Ukrajini, poboljšana konvencionalna municija dvostruke namene bi promenila igru u tekućem ratu sa Rusijom, rekao je Dan Rajs, specijalni savetnik Valerija Zalužnjeg, glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, u intervjuu za CNN.

„Mislim da je to politička odluka, a ne vojna odluka. Mislim da bi im vojska u ovom trenutku dala ono što im je potrebno“, rekla je Rajsova za Si-En-En na pitanje da li će SAD obezbediti kasetnu municiju ukrajinskim snagama.

On je dodao da Stejt department „očigledno teži tome”.

Napominjući da su Ukrajini definitivno potrebne rakete dugog dometa ATACMS za lansere HIMARS, Den Rajs je naglasio da je ukrajinskoj vojsci takođe potrebna poboljšana konvencionalna municija dvostruke namene (DPICM).

On veruje da SAD trenutno daju Ukrajini municiju koju ne bi obezbedile sopstvene trupe ako bi trebale da se bore protiv Rusije.

Upitan zašto bi SAD trebale da daju Ukrajini naprednu „kasetnu“ municiju za koju mnogi veruju da može da povredi civile, Den Rajs je precizirao da ukrajinske snage „očigledno neće gađati sopstvene civile“, već da ih ispaljuju samo na ruske vojne ciljeve, i da je to upravo vrsta municije koju su SAD prvobitno planirale da koriste ako ikada budu potrebne za odbranu Evrope od ruske invazije.

„Ovo menja igru. To je pet do 15 puta smrtonosnije“, naglasio je specijalni savetnik.

„Moralni imperativ je dati im najsmrtonosniju vatrenu moć“, rekla je Rajsova. „Većina ljudi ne shvata da je ovaj rat front od 1.200 milja, koji je u suštini odavde u Njujorku do Majamija.

„Ukrajinci imaju samo nekoliko stotina artiljerijskih cevi, Rusi na hiljade, i celu noć pucaju na ukrajinske linije. Ovo ne može da traje večno, samo sa ljudskog stanovišta. Oni to ne mogu da izdrže“, naglasio je Dan Rajs.

Beleška . DPICM je artiljerijska granata koja se odvaja pre mete i baca 88 podmunicije na metu u uskom području. DPICM municija je u upotrebi u vojsci SAD od 1970-ih.

SAD nisu potpisnice Konvencije o kasetnoj municiji iz 2008.

Ni zemlje koje su u najvećem riziku od ruske konvencionalne invazije velikih razmera nisu ga potpisale, smatra Den Rajs. To uključuje Letoniju, Estoniju, Poljsku, Rumuniju, kao i Ukrajinu.