Snage Ruske Federacije pod pritiskom na jugu i severu

Snage Ruske Federacije pod pritiskom na jugu i severu

Britanski obaveštajci su izvestili o sve većoj izolaciji ruskih snaga oko Izjuma i pretnji Rusiji, a to je mogući gubitak Kupjanska, piše „Evropska istina“.

Britansko Ministarstvo odbrane podseća da su ukrajinske trupe počele ofanzivna dejstva na jugu Harkovske oblasti 6. septembra 2022. godine, a napredne jedinice sa uskim frontom napredovale su do 50 km na teritoriju koja je ranije bila pod ruskom kontrolom.

„Ruske trupe su verovatno bile iznenađene. Sektor su držale male snage, a ukrajinske jedinice su zauzele ili opkolile nekoliko gradova“, kaže se u pregledu.

„Ruske snage oko Izjuma će verovatno postajati sve izolovanije. Ukrajinske jedinice sada prete Kupjansku; njegovo zauzimanje bi predstavljalo značajan udarac za Rusiju, jer se nalazi na putevima snabdevanja do linije fronta u Donbasu“, primećuju britanski obaveštajci. .

Kako se ističe, pošto se ukrajinske operacije nastavljaju i u Hersonu, ruski odbrambeni front je pod pritiskom i na severnom i na južnom krilu.

Kako su izvestili britanski obaveštajci, u pozadini ukrajinske ofanzive na jugu, ruski komandanti su se suočili sa dilemom: da rasporede operativne rezerve da podrže njihovu ofanzivu u Donbasu ili da se odbrane od ukrajinskih snaga na jugu.