Rusija baca neobučene civile iz okupiranog Donbasa u žarišta svog rata u Ukrajini

Rusija baca neobučene civile iz okupiranog Donbasa u žarišta svog rata u Ukrajini

Skoro svaki čovek koga Oleksij, 24-godišnji stanovnik Hrestovke u Donjeckoj oblasti pod ruskom okupacijom, poznaje – prijatelji, školski drugovi i bivše kolege iz rudnika uglja – su nezakonito regrutovani od strane punomoćnika pod kontrolom Rusije.

Niko od njih ranije nije služio vojsku, kaže on. Ipak, mnogi od njih su bačeni u najtoplije tačke ruskog rata protiv Ukrajine.

„Ovi ljudi nikada nisu čak ni držali mitraljez u rukama“, rekao je Aleksij za Kiiv Independent.

U nedeljama nakon sveopšteg rata u Rusiji koji je počeo 24. februara, militanti pod ruskom kontrolom eskalirali su neprijateljstva u Donbasu, delimično okupiranom regionu u istočnoj Ukrajini u oblastima Donjecka i Luganska koji je izvršila invazija Rusije 2014. godine.

Ruski punomoćnici su pogrešno optužili ukrajinske oružane snage za eskalaciju, najavili demonstrativnu evakuaciju žena i dece iz Donbasa u Rusiju i pokrenuli kampanju mobilizacije u kojoj su regrutovani svi muškarci mlađi od 55 godina.

Sam Aleksij je srećom uspeo da izbegne mobilizaciju. Kada je kampanja počela, bio je u Vinici, regionalnoj prestonici centralne Ukrajine. Tamo je stigao da polaže ispite u svojoj školi, Donjeckom nacionalnom univerzitetu, gde je magistrirao računarske nauke. Univerzitet se preselio iz Donjecka nakon što ga je Rusija okupirala 2014. godine.

Njegove bivše kolege iz rudnika uglja Komsomolec Donbasu, međutim, dočekala je drugačija sudbina. Aleksij kaže da su ih oteli militanti koje podržava Rusija direktno sa njihovih radnih mesta i raspoređeni na južni front u Mariupolju, gradu u Donjeckoj oblasti u kojem su se vodile neke od najtežih borbi od 24. februara.

Jedini Aleksijev prijatelj koji još nije prinudno mobilisan u rusku vojsku je 27-godišnji Sergej. Rudnik uglja Komsomolets Donbasu naveo ga je kao „osnovnog radnika“ i omogućio mu oslobađanje od mobilizacije.

Izuzeće ističe u aprilu, a Sergej nije siguran da li će ga rudnik uglja produžiti.

Kada je preko Aleksija zamoljen da govori u zapisnik, Serhii je odbio. „Neću da razgovaram sa novinarom. Bez uvrede, druže. Danas sam kod kuće, sutra mogu da me odvedu, a moja mama i devojka će ostati u Hrestovki i suočiti se sa problemima“, napisao je on u SMS poruci Aleksiju, koju je video Kijev Independent.

Mnogi meštani se plaše razgovora sa ukrajinskim ili zapadnim medijima. Mnogi misle da će ruska Federalna služba bezbednosti pristupiti njihovoj prepisci na platformama društvenih medija ili će ih prisluškivati telefonske pozive.

U razgovoru sa Aleksijem, Sergej je potvrdio da su mnogi njegovi saradnici iz rudnika uglja, civili bez prethodnog vojnog iskustva, nasilno mobilisani u rusku vojsku, a većina njih učestvuje u borbama u Ukrajini zajedno sa ruskim trupama.