Rojters: Ukrajinska državna nuklearna kompanija saopštila ruske snage napustile černobilsku elektranu

Rojters: Ukrajinska državna nuklearna kompanija saopštila ruske snage napustile černobilsku elektranu

Ukrajinska državna nuklearna kompanija saopštila je u četvrtak da su se sve ruske snage koje su okupirale nuklearnu elektranu u Černobilju povukle sa teritorije ugašene elektrane.

Od ruskih vlasti nije bilo komentara. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da se sprema da pošalje misiju u postrojenja za radioaktivni otpad u Černobilju na severu Ukrajine.

Iako su ruski vojnici preuzeli kontrolu nad Černobilom ubrzo nakon invazije 24. februara, ukrajinsko osoblje elektrane nastavilo je da nadgleda bezbedno skladištenje istrošenog nuklearnog goriva i nadgleda betonske ostatke reaktora koji je eksplodirao 1986. godine, izazvavši najgori nuklearni udes na svetu. .

„Prema osoblju černobilske nuklearne elektrane, sada nema autsajdera na licu mesta“, rekao je Energoatom u onlajn objavi. Državni Energoatom je ranije rekao da je većina vojnika otišla, ostavljajući samo mali broj iza sebe.

Ruske snage su se takođe povukle iz obližnjeg grada Slavutiča, gde žive radnici u Černobilju, saopštila je kompanija.

U posebnom postu, Energoatom je rekao da je ruska strana formalno pristala da Ukrajini vrati odgovornost za zaštitu Černobila. Podelio je skenirani dokument koji su potpisali ljudi koje je identifikovao kao viši član osoblja u Černobilju, ruski vojni zvaničnik dodeljen da čuva Černobil.

Rojters nije mogao odmah da proveri autentičnost dokumenta.

Ukrajina je više puta izražavala zabrinutost za bezbednost u vezi sa Černobiljem i zahtevala povlačenje ruskih trupa, čije je prisustvo sprečilo rotaciju osoblja na neko vreme.

Ranije ove nedelje, radnici na lokaciji rekli su Rojtersu da su se ruski vojnici vozili bez zaštite od zračenja kroz Crvenu šumu, najradioaktivnije kontaminirani deo zone oko Černobila, dižući oblake radioaktivne prašine.

Zamoljeno da prokomentariše izveštaje černobilskog osoblja, rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo.

Energoatom je rekao da je kao rezultat njihove zabrinutosti zbog radijacije, „skoro počeo nemir među vojnicima,” sugerišući da je to razlog njihovog neočekivanog odlaska.

IAEA je saopštila da nije mogla da potvrdi izveštaje ruskih snaga da su primile velike doze radijacije.

Ranije u četvrtak, šef Energoatoma pozvao je IAEA da pomogne da se ruski nuklearni zvaničnici ne mešaju u rad Černobilja i Zaporoške nuklearne elektrane, najveće u Evropi, koju su takođe okupirali ruski vojnici.