Ukrajinska vojska odbija ruske napade na Kramatorsk, Bahmut

Ukrajinska vojska odbija ruske napade na Kramatorsk, Bahmut

Ruske snage dalje pokušavaju da poboljšaju svoje taktičke pozicije u pravcu Kramatorska i Bahmuta. Ukrajinska vojska je odbila sve pokušaje ofanzive i eliminisala rusku izviđačku jedinicu, objavili su iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

U Volinskom i Poliskom pravcu situacija ostaje nepromenjena.

U pravcu Siverskog, ruska artiljerija je granatirala Senkivku i Hrinovku u oblasti Černigova, kao i Progres i Bačivsk u oblasti Sumi. Rusi su koristili izviđačke avione i bespilotne letelice za izviđanje iz vazduha.

Na Slobožanskom pravcu, rusi vode borbena dejstva sa ciljem da zadrže zauzeto područje i spreči napredovanje ukrajinskih jedinica. Rusi stavljaju značajan fokus na izviđanje kako bi razotkrio odbrambeni sistem Ukrajine i identifikovao vatrene položaje artiljerijskih jedinica.

U pravcu Harkova, ruska artiljerija je otvorila vatru u oblastima Harkova, Rubižnje, Čuhujev, Cupivka, Borščeva, Zrubanka, Ivanivka, Ruska Lozova, Korobočkina, Bazalijevka i Pitomnik.

U pravcu Slovijanska, ruska artiljerija je granatirala područja u blizini Adamivka, Paškove, Doline, Hrušuvahe, Ševelivke, Virnopolja, Krasnopolja, Mazanivke, Nove Dmitrovke i Bražkovke.

U oblasti Pasika, ruska izviđačka grupa je pokušala da razotkrije ukrajinske položaje – bez uspeha. Grupa je neutralisana.

U pravcu Donjecka, ruske snage nastavljaju svoje pokušaje da poboljšaju svoj taktički položaj prema Kramatorsku i Bahmutu, idući u jurišne zadatke.

U pravcu Kramatorska, Rusi su otvorili artiljerijsku vatru kod Krive Luke, Spirne, Grihorivke, Viimke, Siverska i Dronovke i izvršili vazdušni udar kod Serebrjanke. U napadu na Bilohorivka – Verkhnokamianske, rusi su pretrpeli gubitke i povukao se.

U pravcu Bahmuta, ruska artiljerija je granatirala oblasti Bahmut, Soledar, Jakovlivka, Fedorivka, Bahmut, Pokrovske, Veršina, Zajcevo, Suha Balka i Vesele. Prijavljeni su vazdušni udari u blizini Jakovlivke i Pokrovske.

Ukrajinski vojnici su uspešno odbili ruske napade na naselje Berestove i na Volodimirovku – Soledar i Roti – Semihiriju. Ruske snage primorane su da se povuku, pošto su pretrpele borbene gubitke.

Rusi nisu vodili ofanzivne operacije u pravcu Avdijevke, Novopavlivka i Zaporožja. Granatiranje je zabeleženo u oblastima Piski, Kostjantinovka, Avdijevka i Huljajpolje. Okupatori su izveli vazdušne udare u blizini Novoandrijevke, Kamjanske i Olhivske.

U pravcu južnog Buha, rusi su u odbrani, pokušavajući da spreče napredovanje ukrajinskih jedinica dublje u privremeno osvojenu teritoriju. Rusi su artiljerijom i tenkovima granatirali područja Osokorivka, Tokarevo, Ivanivka, Andrijevka, Kiselivka, Partizanske, Kavkaz, Stepova Dolina, Kotljarevo i Poljana. Prijavljeni su vazdušni udari u blizini Ljubomirivka i Novomikolaivka.

U vodama Crnog mora, ruska pomorska grupa nastavlja da izvršava zadatke pokrivanja kopnene grupe i izolacije područja neprijateljstava. U ovom trenutku, dva nosača krstarećih raketa na moru „Kalibr“ ostaju van svojih baza.

Ruski okupatori i dalje aktivno koriste zabranjene vrste naoružanja – fosfornu i kasetnu municiju. Ova i druga kršenja zakona i običaja ratovanja sistematski se evidentiraju i dokumentuju za dalju upotrebu na sudu. Okupatori koji prežive rat neminovno će odgovarati, navodi se u izveštaju.

U međuvremenu, ukrajinske artiljerijsko-raketne jedinice nastavljaju da uspešno gađaju ruske snage zadatim pravcima. Rusima je sve teže da popune gubitke, posebno u ljudstvu.