Qualcomm je prekinuo prodaju u Ruskoj Federaciji, Fedorov im je tražio telefone za spasioce

Qualcomm je prekinuo prodaju u Ruskoj Federaciji, Fedorov im je tražio telefone za spasioce

Poluprovodnička kompanija Kvalkom obustavila je svu prodaju u Ruskoj Federaciji i donirala novac za podršku Ukrajini – ministar Fedorov je od kompanije zatražio telefone za spasioce.

Kompanija je ovo objavila kao odgovor na tvit ministra za digitalnu transformaciju Mihaila Fedorova.

Ranije u sredu, Fedorov je pozvao Kvalkom da zaustavi prodaju u Rusiji, jer sve dok se proizvodi mogu kupiti u Rusiji, to indirektno omogućava zemlji da ubije hiljade Ukrajinaca. Ministar je pozvao višeg potpredsednika kompanije Nejta Tibita da obustavi sve operacije i isporuke u Rusku Federaciju.

U odgovoru Fedorovu, Tibits je rekao da to nije slučaj, a kompanija je zaista prestala da prodaje svoje proizvode u Ruskoj Federaciji i „zalagala se za mirno rešenje ruske agresije protiv Ukrajine“. Kompanija je istakla da su donirali humanitarne organizacije za pomoć Ukrajini i udvostručili sve dobrotvorne priloge svojih zaposlenih.

Ministar je zahvalio kompaniji na podršci i napomenuo da kompanija, ukoliko želi da pomogne, može da pošalje svoje satelitske telefone ukrajinskim spasiocima kako bi mogli brže da komuniciraju.

Kvalkom je jedan od vodećih svetskih proizvođača poluprovodnika. Poseduje patente potrebne za rad 4G i 5G, jedan je od glavnih dobavljača čipova za Apple, a takođe proizvodi procesore za brendove pametnih telefona kao što su Samsung i Ksiaomi.