Zelenski nudi poljskim vlastima sastanak na granici

Zelenski nudi poljskim vlastima sastanak na granici

Predsednik Volodimir Zelenski je 21. februara apelovao na Poljsku i Evropsku komisiju u vezi sa blokiranjem kontrolnih punktova na zajedničkoj granici od strane poljskih poljoprivrednika.

U obraćanju objavljenom na društvenim mrežama na ukrajinskom i poljskom jeziku, šef države je najavio da će vladin mandat „biti na granici” između Ukrajine i Poljske u bliskoj budućnosti, do 24. februara. Zelenski je pojasnio da će tamo biti prisutan ceo sastav ukrajinske vlade, uključujući premijera i ministra odbrane.

„I molim vas, Donalde, gospodine premijeru, da takođe dođete na granicu. Andžej, gospodine predsedniče, molim vas da podržite ovaj dijalog. Ovo je nacionalna bezbednost. Ne treba da odlažemo. Naredni dani nam daju priliku da to uradimo“, dodao je on.

Zelenski je izrazio spremnost da lično prisustvuje sastanku zajedno sa ukrajinskom vladom.

„I sada želim da apelujem na Evropsku komisiju: jedinstvo u Evropi se mora očuvati. To je fundamentalni interes Evropske unije. Stoga Ukrajina apeluje na Evropsku komisiju da na ovom sastanku učestvuje predstavnik Evropske komisije. “, rekao je predsednik.

Na kraju, Zelenski je rekao na poljskom: „Dosta je Moskve na našim zemljama. Dosta je nesporazuma. Ne možete da ponižavate jedni druge, ne možete da ponižavate ni ukrajinske ni poljske poljoprivrednike. Treba nam jedinstvo. Treba nam rešenje – između nas, Ukrajinu i Poljsku, i za celu Evropu“.

Podsetimo, od 20. februara poljski farmeri započeli su veliki protest širom teritorije Poljske, posebno na granici sa Ukrajinom. Za to vreme bilo je nekoliko incidenata koji su uključivali izlivanje ukrajinskog žita i blokiranje putničkog saobraćaja na granici.

Poljski predsednik Andžej Duda je, komentarišući blokadu granice sa Ukrajinom od strane poljskih farmera, rekao da poljske vlasti ne mogu da im ograniče pravo na legitiman protest.

Istovremeno, Ukrajina je na sastanku koordinacione platforme o ukrajinskom izvozu u EU u utorak pokrenula pitanje novog incidenta sa prosutim žitom i dobila uveravanja da se istražuje.

Pročitajte i: Uvođenje reda na granici: zašto je Ukrajini i Poljskoj potrebna pomoć misije Fronteks.